Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се възползват общините от Националния план за заетост

Роми Василева: "Надявам се по програма "Сигурност" да има 250 работни места за Видинско"

Назначават младежи за екскурзоводи и аниматори във Враца

Снимка: Полина Тодорова
Правителството одобри допълнителни 7,2 милиона лева по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2014 г. Средствата ще отидат за субсидирана заетост по Националния план за действие по заетостта за тази година. Това решение взе Министерският съвет на редовното си заседание миналата сряда. От допълнителните средства за субсидирана заетост ще се възползват 5 000 безработни. През миналия месец правителството включи в Националния план и нова програма- "Сигурност". Това е темата, по която направихме проверка в различни общини на Северозапада.

Намаляването на безработицата е трудно преодолим проблем във Видин, обясни пред Цветомир Цветанов Роми Василева, управител на направление "Социални услуги" към Общината.

"Намаляването на безработицата е ключов проблем за Община Видин, с който обаче не можем да се преборим, тъй като Общината е бюджетно зависима. Стремим се да ползваме всички възможности, предоставени по Закона за насърчаване на заетостта. Към момента в Община Видин обаче няма действаща програма, тъй като е свит ресурсът на Агенцията по заетостта. На първи април бе извършено последното голямо освобождаване- около 212 човека, наети по програмата за неотложни и аварийни работи при зимни условия. Преди това по програмата "Подкрепа за заетост" бяха освободени други 198 човека, които работиха една година. От днес стартира продължение на "Подкрепа за заетост" и 56 човека ще работят на различни общински обекти като пазачи и "работник, отглеждащ цветя". Те ще бъдат ангажирани за 6 месеца. Надяваме се по новата програма- "Сигурност", по която от полицията ще бъдат наемани безработни, които да се грижат за борбата с битовата престъпност в малките населени места, за Община Видин да бъдат отпуснати около 250 работни места", уточни Роми Василева.

СнимкаОбщият брой наети хора по програми със средства от бюджета в Белоградчик за месец април е 27 души. По темата Иванка Петрова разговаря с Иванка Стоянова, главен специалист "Програми и проекти за заетост" в Община Белоградчик.

"Община Белоградчик активно кандидатства за осигуряване на заетост на безработни лица при всяка предоставена възможност. Работим и осигуряваме заетост по различни европейски програми. Броят на ангажираните безработни намалява чувствително. В сравнение с месец април 2013 г. наетите по програми бяха 71. Забелязва се рязък спад на работните места по програма "От социални помощи към осигуряване на заетост". За февруари заетите по програмата бяха 350, а сега по основния проект работят само 11 лица. За нашата община програмите за заетост се явяват отдушник на социалното напрежение"
- каза за Радио ВИДИН Иванка Стоянова.

Над 900 хиляди лева са средствата по програмата за заетост в Лом, каза пред сътрудника ни Владимир Недев Мариета Цветанова- директор на Дирекция "Бюро по труда" в крайдунавския град.

"За 2014-та година средствата за тази програма са малко над 943 000 лв. за община Лом. С тях ще се осигури заетост на 1 076 души по различни програми. Най-много са местата по програма "От социални помощи към осигуряване на заетост"- 873. В момента се наемат хора по "Подкрепа за заетост"- 56 работни места за четирите общини, които обслужва Бюрото по труда. През февруари стартира схема "Първа работа" за младежи до 29 години. 48 младежи бяха обучени в квалификация за помощник в строителството и започват работа по срочни трудови договори."

Какво е положението във Враца разказа пред сътрудника ни Жоро Александров кметът на Общината Николай Иванов:
 
"Осигуряването на трудова заетост на младите хора и като цяло мястото им в обществото са един от приоритетите в нашата дейност. По данни на Бюрото по труда започналите работа към 31 декември 2013 година младежи са 597. Община Враца чрез проекти е осигурила заетост на  повече от 40 младежи. Предстои в Центровете за настаняване от семеен тип и Защитеното жилище да назначим младежи до 29 години. По проекта "Леденика- устойчив туризъм без сезони" в ролята на екскурзоводи и аниматори ще са млади хора. Налагаме и политиката при пенсиониране на наши служители за техни заместници да търсим млади хора."


10 души са наети по Регионална програма за заетост в община Мездра, а програма "Сигурност" все още не е обявена, предаде сътрудникът ни Петко Котларски. Обучение и квалификация за безработните от дълги години не е осигурено. Все още няма разкрити процедури за кандидатстване и програми за безработните младежи до 29-годишна възраст и продължително безработни, хора с увреждания, безработни над 50-годишна възраст. По програма "Старт в кариерата" в момента са назначени двама младежи, а двама са и по програма "Шанс за работа" като стажанти. Това показва проверката на сътрудника ни Петко Котларски от Мездра.


Още по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59