Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия обяви, че ще отговори на американските санкции с твърди контрамерки

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще отговори на обявените днес от САЩ санкции с твърди контрамерки. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков.

Списъкът на ответните мерки  ще бъде достатъчно широк и ние сме сигурни, че тези наши решения ще отекнат болезнено във Вашингтон, посочи Рябков. По думите му, никой няма право да говори с Русия на езика на санкциите, а опитите да й диктуват и да й поставят ултиматуми ще се обърнат срещу тези, които ги прилагат. Според руския дипломат САЩ демонстрират пълно неразбиране на събитията в Украйна, а външната им политиката им е поглед през кривото огледало, а не отговорен подход към сложната ситуация.

В резултат на обявените от Вашингтон нови санкции, акциите на най-голямата руска петролна компания „Роснефт” паднаха с 1,5 %, като на моменти поевтиняването достигаше до 2,5 на сто. Шефът на „Роснефт”  Игор Сечин е в новия списък от 7 руски граждани, на които им се забранява да пътуват до САЩ и се замразяват банковите им сметки. Руската валута напротив отбеляза ръст спрямо долара и еврото веднага след като бяха обявени американските санкции. Това поведение на рублата се свързва с факта, че санкциите се оказаха не толкова твърди, каквито бяха очакванията на пазара.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!