Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Путин като върховен главнокомандващ проведе планово учение на въоръжените сили на Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Руският президент Владимир Путин в качеството си на върховен главнокомандващ проведе планово учение по управлението на въоръжените сили на Русия. Един от елементите на маневрите беше да се проверят възможностите на Русия за ядрено възпиране.

 На територията на цялата Руска федерация бяха задействани военни подразделения от различните родове войски. Те отблъскваха условния противник и тренираха защитни военни действия. От няколко полигона бяха изстреляни ракети с различен обсег, включително беше извършено изпитание на междуконтинентална балистична ракета „Топол”. Целта е била проверка на готовността на Русия да извърши ответен ядрен удар.

Учението беше наблюдавано от президентите на страните от ОДКС- Беларус, Армения, Таджикистан и Киргизстан, които са в Москва за неформалната среща на тази организация. Владимир Путин заяви, че ученията, които се провеждат в навечерието на Деня на победата 9 май, са планови и са били насрочени още през ноември миналата година.

Руският президент коментира и събитията в Украйна: „Примерът на съседна Украйна, братската за нас страна нагледно показва, че безотговорната политика носи много беди и загуби. На нас не ни е безразлично какво се случва там. След вчерашния разговор с председателя на ОССЕ възнамеряваме да действаме в рамките на набелязаните конкретни стъпки за активизиране на усилията за деескалация на напрежението, преди всичко чрез организирането на пряк равноправен диалог между сегашните киевски власти и представителите на югоизточните региони на Украйна”, подчерта Владимир Путин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!