Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският премиер Дейвид Камерън отново призова шотландците да останат във Великобритания

Британският премиер Дейвид Камерън призова шотландците да останат в рамките на Великобритания по време на необичайно двудневно посещение в Шотландия.

Британският премиер досега избягваше да се ангажира активно в разгорещения дебат около независимостта на Шотландия, който ще бъде решен в референдум на 18-и септември, тъй като си дава сметка, че няма особено влияние в Шотландия, където неговата Консервативна партия не е особлено популярна. Националистите обаче продължават да печелят подкрепа в проучванията на общественото мнение и това накара политици от "по-тежка" категория да застанат зад твърдението, че съюзени Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия са по-силни.

Говорейки пред войници в казарма в Глазгоу Камерън заяви, че Лондон иска Шотланидя да остане в Обединеното кралство. Шотландия привнася думата "велика" в името на Великобритания. Заедно ние сме Обединено кралство с общо бъдеще, изтъкна Камерън.

Това е второ посещение на Камерън в Шотландия тази година, но само четири месеца преди референдума политическите наблюдатели очакват британският премиер да се включи още по-активно в кампанията и да проведе нови срещи с шотландските гласоподаватели.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!