Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приключва първият тур на местните избори в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Приключва първият тур на местните избори в Гърция. Проучванията сочат успех на кандидатите с широка обществена подкрепа за разлика от чисто партийните кандидатури.

В 19 часа приключва изборният ден в Гърция. Спокойно протече процедурата по вота с явна активност на избирателите. В следобедните часове дори се образуваха опашки от чакащи да гласуват на много места в страната.

На 4 острова вече има избран кмет, защото кандидатът е само един. В други 36 общини няма да се достигне до балотаж, защото кандидатурите са само две.

Резултатът от днешния вот по предварителни очаквания няма да излъчи победители за областни управители и в 13-те префектури на Гърция. Много от кандидатите за кметове също ще участват на балотаж следващата неделя.

Високият брой на независимите кандидати затруднява и ориентацията на партиите за нагласата на избирателите за евровота. Очаква се на първия тур да спечелят кметовете, които са подкрепени от широка коалиция. Гръцките избиратели на много места не подкрепят чисто партийни кандидатури, като считат, че в местните органи на властта трябва да участват представители на по-голяма част от политическия спектър.

Проучванията на социологическите агенции в деня на вота ще се съобщят в 19 часа, а първият достоверен резултат - около 23 часа след обработка на 10% от гласовете.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!