Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сръбските метеоролози прогнозираха слънчево време, обстановката в Босна остава тежка

| обновено на 19.05.14 в 14:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Сръбските метеоролози обещават слънчево време над цяла Сърбия днес. Според техните данни количеството на валежите през последните дни е равно на четиримесечната норма. В Сърбия е в ход  мащабна международна операция с участието на хеликоптери от ЕС, САЩ и Русия, които продължават да евакуират хора от застрашените от наводнение райони.

Нощта е преминала сравнително спокойно в районите на наводненията. Спад на водата е отбелязан в Обреновац, където вчера бяха открити 12 жертви на стихията. Полиция не допуска връщане по домовете на евакуираните хора. Премиерът на Сърбия Александър Вучич заяви, че сега има нужда най-вече от храни, дрехи и питейна вода. Важна задача е предпазването на най-голямата електроцентрала в Сърбия "Никола Тесла" край Обреновац. Властите в столицата Белград очакват първата от прогнозираните три приливни вълни през следващите дни.

Граничният пункт "Босанска Дубица" на босненската страна от границата на Хърватия с Босна и Херцеговина бе затворен за движение снощи, след като мостът, свързващ двете страни над река Уна, се разцепи, съобщи агенция Хина. По-рано през деня граничните пунктове в Босански Шамац, Орашие и Бръчко, също на границата в Хърватия, като и два гранични пункта на границата със Сърбия, бяха затворени за движение.

Ситуацията от босненската страна на региона Посавина е много тежка, наводнителната вълна на река Сава е достигнала своя максимум. Ситуацията е критична в районите на Орашие, Домалевци, Бръчко и Билина. В други части на Босна и Херцеговина расте броят на свлачищата. Стотици къщи бяха унищожени или тежко пострадаха и вече в тях не може да се живее. Хиляди хора бяха принудени да търсят временно настаняване в приемни центрове в училища или казарми.

Няма окончателни оценки за щетите, нанесени от наводненията, но президентът на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че те надхвърлят 500 милиона евро само в сръбската част на Босна.

Приоритет за днес е защитата на електроцентралата "Никола Тесла" в Обреновац, съобщават сръбски медии. В същото време е отбелязано покачване на река Сава и столицата Белград е в очакване на първата от прогнозираните поне три приливни вълни през следващите дни. В Смедеревска паланка вече пет дни няма питейна вода.

В Чехия съобщиха за две жертви, в източната и северната част на страната също има наводнения. В Южна Полша се опасяват от водната стихия, тъй като река Висла е покачила нивото си над степента, при която се подава сигнал за тревога.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ЕС е готов да мобилизира Фонда за солидарност за Сърбия и Босна

Европейският съюз е готов да мобилизира Фонда за солидарност в подкрепа на Сърбия и Босна и Херцеговина, съобщи комисар Кристалина Георгиева . Тя предупреди, че двете страни ще имат нужда от европейска помощ и след наводненията: Положението е много,..

публикувано на 19.05.14 в 14:13
Федерика Могерини

Помощ за 300 хиляди евро изпраща Италия след наводненията на Балканите

Италия ще изпрати хуманитарна помощ за общо 300 000 евро след наводненията в Сърбия и Босна-Херцеговина, съобщи италианският министър на външните работи  Федерика Могерини .  Италия е съпричастна на бедстващото население в тези части на..

публикувано на 19.05.14 в 12:51