Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в памет на митрополит Кирил бе открита във Видин

25
Снимка: Йорданка Петрова

Експозицията, която е подредена в сградата на Държавен архив-Видин, е част от програмата по отбелязване на 100-годишнината от успението на Видинския митрополит Кирил.

"Нашият принос, заедно с Видинска митрополия беше да подготвим тази възпоменателна изложба. За Държавен архив-Видин е чест, че участваме във възпоменателните чествания по повод 100-годишнина от кончината на Видинския митрополит Кирил", каза при откриването директорът на Държавен архив-Видин Светлана Кръстева.

Митрополит Кирил присъства в църковния, обществения и културен живот на Видин в продължение на почти 30 години. "В няколко витрини са експонирани документалните следи от неговата връзка с Видин и Видинска епархия, оказала се изключително здрава", каза Мария Новакова, главен експерт в Държавен архив-Видин.

Изложбата откри Видинският митрополит Дометиан:

"На нас се падна тази чест да отбележим достойната 100-годишнина от кончината на един достоен български екзарх митрополит Кирил. Искам да изкажа благодарност на Държавен архив Видин за това книжовно сътрудничество, защото и двете институции сме призвани да показваме от старите страници имената на достойни люде, които да възкресяваме в нашата памет."

В изложбата са показани записи от ръкополагането на митрополит Кирил в епископски сан, документи, представящи обществената и административната му дейност.

"Запазени са няколко записа от ръкополагането на архимандрит Кирил в епископски сан и поставянето му начело на епархията, за което Антим І се допитва до видинските първенци. Показано е и писмо от копирната книга на общината с подписа на епископ Кирил до наемател на църковен имот в село Арчар, на когото се напомня да си плати кирията. Епископ Кирил остава за Видин до 1874 година, след което се отправя за Скопие, където е екзархийски митрополит. В два материала от възрожденската преса са отразени грижите на епископ Кирил за образованието и тържественото отбелязване на годишнината на българската екзархия, което митрополит Кирил организира на 1 март 1874 година. През 1889 година Светият синод повторно го изпраща да управлява след смъртта на Антим Видинската епархия, а скоро след това е избран за Видински митрополит, какъвто остава до смъртта си.", обясни още Мария Новакова.

Експонирани са и документи, представящи обществената и административната му дейност. Периодът на митрополитсктото му служение е характерен и с разгръщането на храмовото строителство. Показани са проектът на катедралния храм "Свети Дмитър", проект на камбанарията на църквата в Ново село от 1904 година. Списък на всички църкви в епархията, построени в този период. Посетителите на изложбата могат да видят и рядка фотография от полагането на основния камък на църквата "Свети Никола" в Лом от митрополит Кирил на 28 август 1905 година, както и икони, принадлежали на старата църква "Свети Димитрий" във Видин и служили за единствена украса при откриването или т.нар "малко освещаване" през 1900 година, когато все още не е изографисана.

Митрополит Кирил е основният дарител на духовната семинария в София, на която е дарил 50 000 златни лева. Завещаните от него 30 000 лева поставят основите на дарителския фонд на името на митрополит Кирил, който изплаща стипендии на нуждаещи се семинаристи от видинска епархия. Съхранен е и протокол на читалище "Цвят", от който се вижда, че веднага след решението за изграждане на читалищна сграда митрополит Кирил дарява 3 000 лева. В изложбата са показани и съболезнователни писма, изпратени след смъртта на митрополит Кирил, която настъпва на 21 май 1914 година. Последната витрина в изложбата е събрала завещанието на митрополита от 23 август 1913 година и едно допълнение към него два дни преди смъртта му. Той завещава цялото си имущество на църквата, на образователни и културни институции. Личните си вещи завещава на църквата "Свети великомъченик Димитрий", а библиотеката си -  на Видинската митрополия. Експонираните документи са от фондовете на Държавен архив Видин, на храма "Свети Димитър" и на читалище "Цвят".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 27 септември 2024 година

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. Линията на бедност през следващата година ще бъде 638 лв., реши служебното правителство. Повишаването е със 112 лева, тоест с над 21% в сравнение с..

публикувано на 27.09.24 в 18:05

Млади писатели се събраха в Монтана

„Празник на книгата“ събра млади писатели в Монтана. Инициативата е на Регионална библиотека „Гео Милев“, Съюза на младите писатели и общината. Това бе второто издание на „Празника на книгата“. В „Празника на книгата“ в Монтана се включиха 20 млади писатели от цялата страна. В шатри, разположение на централния площад „Жеравица“, те представиха..

публикувано на 27.09.24 в 17:01

Обучение на социални работници се проведе във Видин

Обучение на тема "Методи за стимулиране на автономност и самостоятелност при деца и лица" се проведе във Видин . Насочено е към социални работници , каза  Маргарита Сариева от обучаващата организация   MRG Benefits. "Предвид това, че в социалните услуги хората идват понякога по-късно. Родителите понякога имат нужда от консултация..

публикувано на 27.09.24 в 16:28

В Монтана е издадена присъда за купуване на гласове на местния вот

Има осъден за купуване на гласове по време на миналите местни избори в област Монтана. За извънредния вот за парламент на 9 юни пък в Районна прокуратура са заведени 30 преписки. Няма осъдени. От полицията обявиха денонощен телефон за сигнали за предстоящите избори. По време на изборите за депутати за 50-ото Народно събрание в Районна прокуратура –..

публикувано на 27.09.24 в 15:41

АЕЦ "Козлодуй" организира Ден на отворени врати

На 5 октомври 2024 г. (събота) АЕЦ „Козлодуй” отваря врати за всички желаещи да се запознаят с работата на българската атомна електроцентрала, съобщават от там. По време на проявата посетителите ще могат да видят един от следните обекти – пети блок, шести блок или Пълномащабен симулатор – точно копие на командна зала на шести блок. Желаещите да..

публикувано на 27.09.24 в 15:02

Ученици посетиха Административния съд във Видин

Ден на отворени врати се състоя днес в Административен съд-Видин . Инициативата се проведе в рамките на Международния ден на правото да знам. Институцията беше посетена от ученици от Профилираната природо-математическа гимназия „Екзарх Антим I“ във Видин. Те получиха 10 казуса, по които трябваше да дискутират и да определят има ли извършено..

публикувано на 27.09.24 в 14:37

Тодор Деков представя изложба "Красива България" в Монтана

Художникът Тодор Деков ще подреди и зложба-живопис и скулптура „Красива България“ в Регионална библиотека „Гео Милев“ в Монтана . Тя ще включва 35 платна, вдъхновени от български селца и градчета, каза Надежда Огнянова , експерт " Връзки с обществеността" към културната институция: "Художникът, сценограф, карикатурист, плакатист и приятел..

публикувано на 27.09.24 в 14:00