Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба в памет на митрополит Кирил бе открита във Видин

25
Снимка: Йорданка Петрова

Експозицията, която е подредена в сградата на Държавен архив-Видин, е част от програмата по отбелязване на 100-годишнината от успението на Видинския митрополит Кирил.

"Нашият принос, заедно с Видинска митрополия беше да подготвим тази възпоменателна изложба. За Държавен архив-Видин е чест, че участваме във възпоменателните чествания по повод 100-годишнина от кончината на Видинския митрополит Кирил", каза при откриването директорът на Държавен архив-Видин Светлана Кръстева.

Митрополит Кирил присъства в църковния, обществения и културен живот на Видин в продължение на почти 30 години. "В няколко витрини са експонирани документалните следи от неговата връзка с Видин и Видинска епархия, оказала се изключително здрава", каза Мария Новакова, главен експерт в Държавен архив-Видин.

Изложбата откри Видинският митрополит Дометиан:

"На нас се падна тази чест да отбележим достойната 100-годишнина от кончината на един достоен български екзарх митрополит Кирил. Искам да изкажа благодарност на Държавен архив Видин за това книжовно сътрудничество, защото и двете институции сме призвани да показваме от старите страници имената на достойни люде, които да възкресяваме в нашата памет."

В изложбата са показани записи от ръкополагането на митрополит Кирил в епископски сан, документи, представящи обществената и административната му дейност.

"Запазени са няколко записа от ръкополагането на архимандрит Кирил в епископски сан и поставянето му начело на епархията, за което Антим І се допитва до видинските първенци. Показано е и писмо от копирната книга на общината с подписа на епископ Кирил до наемател на църковен имот в село Арчар, на когото се напомня да си плати кирията. Епископ Кирил остава за Видин до 1874 година, след което се отправя за Скопие, където е екзархийски митрополит. В два материала от възрожденската преса са отразени грижите на епископ Кирил за образованието и тържественото отбелязване на годишнината на българската екзархия, което митрополит Кирил организира на 1 март 1874 година. През 1889 година Светият синод повторно го изпраща да управлява след смъртта на Антим Видинската епархия, а скоро след това е избран за Видински митрополит, какъвто остава до смъртта си.", обясни още Мария Новакова.

Експонирани са и документи, представящи обществената и административната му дейност. Периодът на митрополитсктото му служение е характерен и с разгръщането на храмовото строителство. Показани са проектът на катедралния храм "Свети Дмитър", проект на камбанарията на църквата в Ново село от 1904 година. Списък на всички църкви в епархията, построени в този период. Посетителите на изложбата могат да видят и рядка фотография от полагането на основния камък на църквата "Свети Никола" в Лом от митрополит Кирил на 28 август 1905 година, както и икони, принадлежали на старата църква "Свети Димитрий" във Видин и служили за единствена украса при откриването или т.нар "малко освещаване" през 1900 година, когато все още не е изографисана.

Митрополит Кирил е основният дарител на духовната семинария в София, на която е дарил 50 000 златни лева. Завещаните от него 30 000 лева поставят основите на дарителския фонд на името на митрополит Кирил, който изплаща стипендии на нуждаещи се семинаристи от видинска епархия. Съхранен е и протокол на читалище "Цвят", от който се вижда, че веднага след решението за изграждане на читалищна сграда митрополит Кирил дарява 3 000 лева. В изложбата са показани и съболезнователни писма, изпратени след смъртта на митрополит Кирил, която настъпва на 21 май 1914 година. Последната витрина в изложбата е събрала завещанието на митрополита от 23 август 1913 година и едно допълнение към него два дни преди смъртта му. Той завещава цялото си имущество на църквата, на образователни и културни институции. Личните си вещи завещава на църквата "Свети великомъченик Димитрий", а библиотеката си -  на Видинската митрополия. Експонираните документи са от фондовете на Държавен архив Видин, на храма "Свети Димитър" и на читалище "Цвят".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 9 юли 2024 година

С традиционен  поход  "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов.   Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Здравната каса реши да плаща на аптеките със задна дата допълнителни 15% от стойността на всяко лекарство,..

публикувано на 09.07.24 в 18:05

Мездра се готви за международен фолклорен фестивал

Четвъртото издание на Международния фестивал "Фолклорната магия на Мездра" ще започне на 21 юли. Участниците са 12 групи, от различни краища на света и ще се изявяват  до 25 юли на сцените в селата Моравица, Брусен, Зверино и и в Мездра. Организатори на фестивала са Ансамбъл "Мездра" и Народно читалище "Просвета 1925 - Мездра", с подкрепата на..

публикувано на 09.07.24 в 16:43

Жители на Берковица отбелязаха 174 години от рождението на Вазов

С традиционен поход "По стъпките на Вазов" жители на Берковица отбелязаха днес 174 години от рождението на Иван Вазов. Патриархът на българската литература е черпил вдъхновение от красивата природа по време на престоя си тук. Иван Вазов живее в Берковица в периода от 1879 - 1880 година. Бил е председател на окръжния съд. В Берковица Вазов..

публикувано на 09.07.24 в 16:13

Започна археологическият сезон в Кула

Археологическите разкопки  в района на  крепостта "Кастра Мартис"  в град Кула започнаха. Проучванията се провеждат за втора поредна година.  Разкопките са финансирани от Община Кула. Осигурени са 18 хиляди лева, каза археологът  доцент Здравко Димитров : „Новият археологически сезон е втори поред от новите разкопки на..

публикувано на 09.07.24 в 15:22

Избрани творби от фонда на галерията представят във Враца

Изложба живопис "Избрани творби от фонда на ХГ "Иван Фунев"  е подредена в Художествената галерия във Враца . Представени са предимно пейзажи и фигурални композиции, каза завеждащият културния институт при Регионалния исторически музей във Враца Христо Божков .  "Подредили сме 24 творби в голямата зала на художествената галерия и седем..

публикувано на 09.07.24 в 15:19

110 служители на МВР в област Монтана с награди за празника на вътрешното министерство

За поредна година в Областната дирекция на МВР-Монтана бе спазена традицията за връчване на награди на отличени служители по случай професионалния празник на служителите на МВР – 5 юли и по повод 145-ата годишнина от създаването на вътрешното министерство. Гости на тържественото събрание в полицейската дирекция бяха директорът..

публикувано на 09.07.24 в 15:14
Областният управител Ани Арутюнян (вдясно) поздрави Ирена Николова за назначаването ѝ на поста.

Нов заместник областен управител на Видин встъпи в длъжност

Назначиха нов заместник областен управител във Видин . Със заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев, за длъжността е назначена Ирена Николова . Тя е бакалавър по Социална педагогика и магистър по Предучилищна и начална педагогика, придобити от Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Професионалната ѝ кариера е преминала в..

публикувано на 09.07.24 в 14:55