Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов парк ще бъде изграден в Стара Загора

Областният управител и кметът подписват договора за деактуване на земята
Снимка: Венелина Попова

Договор за деактуване на 90 декара земя държавна собственост в Стара Загора подписаха областният управител Живка Аладжова и кметът Живко Тодоров. Досега земята беше във владение на Министерството на отбраната. Сега на терена на бившите артилерийски казарми ще бъде изграден парк от 70 декара и спортен център.

Проектът на община Стара Загора получи финансиране от 4 милиона лева от публичната инвестиционна програма на правителството. Бъдещият парк, който ще бъде изграден върху 70 декара, ще облагороди градската среда в четири квартала - Казански, Три чучура, Три чучура-север и Железник. В него, освен зелени и водни площи, ще има велоалеи, игрища за футбол, тенис на корт и бадминтон, детски площадки и мини зоопарк.

 В петък ще бъде общественото обсъждане на Подробния устройствен план, на 29 май ще бъде внесен за гласуване в Общинския съвет. След законовия срок за възражения от страна на засегнатите страни - общината и военното ведомство, ще бъде обявена и обществената поръчка по проектирането и изпълнението.

За изграждането на спортен център общината може да кандидатства за финасиране едва през 2015 година. По предварителни изчисления за спортна зала с 4000 места и паркинг на няколко нива ще са необходими около 15 милиона лева.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!