Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жозе Барозу: Енергийната зависимост е двупосочна улица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Енергийната зависимост е двупосочна улица, предупреди председателят на Европейската комисия Жозе Барозу, като подчерта, че Русия е зависима от приходите, които получава от износ на енергоносители за Европейския съюз. На конференция за енергийната сигурност Барозу спомена и шистовия газ като вариант за намаляване на зависимостта от външни доставчици:

Днешният Европейски съюз, който няма общ енергиен пазар, зависи от външни доставчици за 90 на сто от суровия петрол, 66 на сто от природния газ, и 40 на сто от ядреното гориво, съобщи председателят на Еврокомисията.

По думите му "по-малко интегрираните държави” от Източна Европа са най-уязвими, като 6 страни-членки зависят от Русия като единствен доставчик на газ. Зависимостта обаче не е еднопосочна, подчерта Барозу:

Русия изнася 80 процента от петрола си и над 70 процента от природния си газ към Европейския съюз – което го прави най-атрактивният пазар за Русия. Приходите от този износ са ключови за руския бюджет. Затова призоваваме да не се злоупотребява с енергетиката като политическо оръжие – иначе то може да се обърне срещу тези, които го използват.

Жозе Барозу призова страните-членки за политическа воля за създаване на общ енергиен пазар като мярка за намаляване на енергийната зависимост отвън. За тази цел трябва да се развива и собственото енергопроизводство, каза Барозу. Наред с възобновяемите енергийни източници, той посочи като алтернативи ядрената енергетика и шистовия газ, за който, по думите му, се водят дискусии в някои страни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!