Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Високи нива на Дунав при Видин и Силистра

Снимка: Ваня Минева

Във видинския участък на Дунав продължава постоянното наблюдение на дигите, съгласно първия етап от плана за провеждане на високите води на реката. Във Видин днес нивото е 831 сантиметра като тенденцията е към покачване. Осем от общо 11 отводнителни помпени станции са в непрекъснат режим на работа.

Нивото на река Дунав  при Ново село продължава да е тревожно. Тази сутрин е 762 сантиметра след покачване от десет сантиметра за денонощие. Водата отново прелива стената на кея, а ниските участъци на Ново село и Флорентин са залети. Обстановката в община Брегово постепенно се нормализира, но остават залети хиляди  декари обработваема земя. Зесегнати са общинският център и селата Куделин и Балей, това каза кметът  Милчо Лалов.
В Брегово водите почти се изтеглят. Остават още посеви под кал, примесени с вода и са засегнати три местности в Брегово,  около три-четири хиляди декара, а в Куделин  има разливане на Дунав и там също са засегнати много посеви. Там водата е с доста високо ниво. За населението няма никакви проблеми, но има проблем за земеделските производители.

Нивото на Дунав при Силистра вече е 705 сантиметра, като за последното денонощие се е покачило с 16 сантиметра. По-малко от метър остават до достигане на критичната кота от 777 сантиметра. Отводнителните помпи работят непрекъснато. Засега няма информация за усложняване на обстановката. Общините с излаз на реката и специализираните институции са готови при необходимост да предприемат мерки за предпазване от наводнения на селищата и земеделските земи по поречието. 

Каква е обстановката в  Плевенско и Великотърновско чуйте от репортажа на Андрей Борисов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!