Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украинските военни и сепаратистите водят битка за контрол над летището в Донецк

| обновено на 26.05.14 в 17:02
Снимка: БГНЕС

 Три украински военни хеликоптера са нанесли въздушни удари срещу терминал на международното летище в Донецк, окупиран по-рано от проруски сепаратисти, съобщи агенция Ройтерс. Хеликоптерите МИ-24 изстреляли ракети срещу цели в сградата на наскоро построения терминал и в близост до пистата. Сепаратистите, окупирали аеропорта, отвръщат на огъня от земята.

Битката за контрол над летището продължава вече три часа. По-рано беше съобщено, че стрелба от автоматично оръжие и взривове се чуват в района на летището. Над сградата на аеропорта се издига и дим, прелитат и изтребители.

Властите на летището съобщиха, че то е било затворено, след като десетки въоръжени проруски сепаратисти нахлули на територията на аеропорта. Не е имало престрелка, мъжете са нахлули в летището и са поискали украинските военни, които го охраняват, да се изтеглят. Мъжете твърдят, че са представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република, която обяви независимост от Киев.

Денис Пушилин, оглавяващ Върховния съвет на "републиката", обяви, че в ДНР се въвежда военно положение, с цел да се прочисти територията от украински военни подразделения. Той коментира намерението на Петро Порошенко, водещ в президентска надпревара в Украйна, да направи първото си официално посещение в Донбас:

Това не е много целесъобразно, защото народът на ДНР е против представените кандидати. Диалогът между ДНР и властите в Киев е възможен само с участието на посредници, каза още Пушилин.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Петро Порошенко и Виталий Кличко

Новият президент на Украйна е Петро Порошенко, а новият кмет на Киев - Виталий Кличко

Новият президент на Украйна се казва Петро Порошенко . Той беше избран още на първия тур с над 57% от подадените гласове. Кандидатът на партия "Отечество“ Юлия Тимошенко е на второ място, но с доста по-скромен резултат - 13,13%. Кандидатът на партията на..

обновено на 26.05.14 в 09:38