Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Барак Обама: САЩ ще използват военна сила само при пряка заплаха за страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Барак Обама очерта новите приоритети за външната политика на САЩ. Основен акцент в речта му беше намаляването на случаите, в които се налага изпращането на войски и изграждане на коалиции срещу заплахите за сигурността.

В адреса си по време на церемонията по завършването на кадетите в "Уест Пойт" Обама говори за един променящ се свят, в който решението за изпращането на военни като основна мярка при справяне с предизвикателствата е наивно: Америка винаги трябва да е водеща сила на световната сцена. Ако ние не сме лидерите, няма кой друг да е. Но американските военни действия не могат да бъдат единственият или дори основен лидерски компонент във всеки един случай.

Президентът допълни, че едностранното използване на американска военна сила е необходимо само, когато има пряка заплаха за сигурността на страната или на съюзниците, а когато заплахата не е пряка ще се търси съвместно действие с други страни.

Барак Обама каза, че най-голямото предизвикателство остава тероризмът, но в момента рисковете срещу САЩ намаляват.

Американският президент се обяви и за изграждане на Фонд за партньорства в борбата с тероризма в размер на до 5 милиарда долара в помощ на страните – партньори на фронтовите линии.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!