Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деца са приети в болницата в Разлог със съмнение за хранително отравяне

| обновено на 01.06.14 в 14:03

Двайсетина деца са със съмнение за хранително отравяне в Банско, като 12 от тях са били приети за лечение в болницата в Разлог. 60 деца от София са били на зелено училище в хотел в Банско. 

Директорът на болничното заведение д-р Божидар Велев посочи, че конкретния вид отравяне не е установен все още: 
Така е според нашите инфекционисти - хранително е, ама сега салмонела ли е, стафилокок ли е...
Децата са стабилизирани и са в добро състояние. Правят се необходимите изследвания, каза д-р Маргарита Георгиева - завеждащ Инфекциозното отделение в болницата:
Всичките хоспитализирани 12 деца на възраст 9 години, трети клас, са в подобрено състояние. Нито едно от тях вече няма повръщане. Всъщност, след приемането, едно от тях продължи повръщанията. Няма за момента и диарични изхождания. Така, че отчитаме, че добре се чувстват децата. Продължава рехидратацията. Някои от родителите дойдоха и пожелаха, след като изтекат банките и се чувстват по-добре децата, да си ги вземат...Аз не мога да откажа подобно нещо...Ако състоянието, разбира се позволява..
На място в хотела се извършват проверки от два екипа на Агенцията за безопасност на храните, каза областният говорител Дафина Атанасова, която посочи и друга хипотеза:  
Не е сигурно, че е хранително натравяне, защото е имало сигнал, че и водата се хлорира там в тези дни. Наши колеги два екипа са изпратени, за да взимат съответно проби от храната и от персонала. Но до изясняване на случая и на източника, нищо конкретно не можем да кажем. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!