Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" потвърди, че Украйна е изплатила близо 800 млн. долара от дълга си

Руският енергиен монополист „Газпром” отсрочи с няколко дни въвеждането на авансовото плащане за доставките за Украйна, след като Киев частично погаси своите задължения към Русия.

  По този начин отпадна заплахата още от утре „Газпром” да спре доставките за Украйна заради натрупаните дългове и въвеждането на системата за предплащане, предвидена в договора. Тази сутрин руското министерство на енергетиката потвърди, че по сметката на „Газпром” са получени от Украйна 786 милиона долара. Тази сума, според Киев, покрива задълженията за  първото тримесечие, когато цената беше 286 долара за хиляда куб. метра газ.

Веднага след новината за направения банков превод шефът на „Газпром” Алексей Милер обяви, че въвеждането на системата за авансово плащане на доставките се отлага от  3 за 9 юни в случай, че до тогава Украйна не се издължи за получения през май газ от Русия. Според Москва, за да избегне спиране на доставките, Киев ще трябва да покрие напълно дълга си към Русия, който възлиза на 2,2 милиарда долара. Украинските власти оспорват тази сума, тъй като тя е формира на базата на новата увеличена почти двойно цена след като „Газпром” едностранно взе решение за отмяна на преференците.

На този фон Москва и Киев с посредничеството на ЕС продължават преговорите за разрешаване на газовия спор. Засега позициите на двете страни остават противоположни- „Газпром” настоява да бъдат погасени натрупаните до момента дългове и чак след това да се водят разговори за нов договор и намаление на цената, докато Киев иска  първо да бъде подписано ново споразумение и обещава веднага след това да се издължи за направените до момента доставки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!