Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК не смята, че са нужни промени във функционирането на шенгенското пространство заради случая с Мехди Немуш

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия не смята, че са нужни промени във функционирането на шенгенското пространство заради случая със заподозрения за убийствата в еврейския музей в Брюксел. Както "Хоризонт" съобщи, задържаният за стрелбата там Мехди Немуш е отпътувал безпроблемно към Холандия, а после и към Южна Франция, където е бил задържан случайно при акция срещу наркотрафика. Според ЕК възстановяването на граничния контрол не е правилната мярка в подобни случаи и те не трябва да поставят под въпрос свободното движение. Микеле Черконе, говорител на комисаря по вътрешните работи, подчерта:

Не е лесно да се определи кой е джихадист и кой би могъл да има връзки с терористични групи, нито дали при завръщането си в Европа от Близкия изток даден човек вече представлява проблем за сигурността. Страните - членки имат достатъчно средства за полицейски контрол по границите. Шенгенската информационна система пък дава възможност отделните държави да обменят данни за радикални представители и фокусът трябва да бъде именно върху по-доброто сътрудничество, заяви говорителят.

По думите му проблемът със завърналите се от различни бази в Близкия изток европейски граждани става все по-сериозен, изисква бърза реакция и се очаква следващата седмица вътрешните министри от ЕС да обсъдят нова стратегия. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!