Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна внедряването на система за онлайн дистанционно отчитане при транспортирането на дървесина

Снимка: БГНЕС

Започна внедряването на система за онлайн дистанционно отчитане на превозните билети при транспортирането на дървесина, добита в горите. Очакванията са сестемата да сведе до минимум контрабандата на дървен материал.

Пилотно системата заработи на територията на Югозападно държавно предприятие. Безжичната комуникация позволява регистриране на информацията на място, в момента на товарене на превозното средство с обла дървесина и едновременното й отчитане в администрацията на съответното горско стопанство. По този начин се гарантира пълно проследяване движението на дървения материал в реално време, като се елиминира вероятността за повторно извозване на един превозен билет - метод, който бе използван години наред от закононарушителите.

Техническите средства на системата включват сега използваните терминали за издаване на превозни билети с добавен модул за безжична връзка и мобилно устройство. Пилотният проект стартира в Държавно горско стопанство-Гърмен, а от началото на юли системата предстои да заработи и в София. Поетапно тя ще обхване всички 38 стопанства към Югозападно държавно предприятие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!