Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И Сърбия спира строителството на "Южен поток"

Спирането на проекта "Южен поток" от страна на България ще бъде обсъдено днес в Брюксел

| обновено на 09.06.14 в 11:36
Снимка: БГНЕС

Спирането на проекта "Южен поток" от страна на България вероятно ще бъде обсъдено днес в Брюксел, където се събират представители на ЕС, Украйна и Русия. В срещата ще участват еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер и енергийните министри на Русия и Украйна. Основната тема на срещата е газовият дълг на Украйна към Русия, заради който Москва заплаши да спре доставките на газ.

Делегациите на ЕС и Русия обаче вероятно ще разговарят и за "Южен поток", след като вчера българският премиер Пламен Орешарски съобщи, че е спрял работата на страната ни по проекта. Той обяви, че българското участие в газопровода ще продължи само след като България отстрани всички забележки на Европейската комисия.

Преди дни Еврокомисията започна наказателна процедура срещу България във връзка с изграждането на "Южен поток". Притесненията на Брюксел са свързани с евентуални нарушения на правилата за обществените поръчки.

Междувременно сръбският вицепремиер Зорана Михайлович съобщи пред белградската агенция "Блиц", че на Сърбия също ще се наложи да прекрати строителството на "Южен поток" поради отказа на София. По думите й, тъй като България е основният център по проекта, Белград ще трябва да изчака резултата от разговорите между София и Брюксел или докато Москва промени маршрута на "Южен поток".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!