Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето членове на Изпълнителното бюро на БСП не са изненадани от решението на Орешарски за "Южен поток"

Снимка: БГНЕС

Повечето членове на Изпълнителното бюро на БСП коментираха преди началото на заседанието, че в партията не са изненадани от решението на премиера Пламен Орешарски да обяви спирането на проекта "Южен поток". Актуалната политическа ситуация в страната и ситуацията в БСП са темите, които ще обсъжда ръководството на левицата. 

Някои членове на ИБ предпочетоха да запазят мълчание. Антон Кутев призна, че не е знаел и било нормално той самият да не знае. Борислав Гуцанов каза, че не е изненадан. Той коментира, че не трябва да забравяме, че сме членове на ЕС и трябва да бъдат спазвани основните изисквания на ЕК. "Южен поток" е приоритетен проект, каза Гуцанов, и изрази увереност, че проектът ще бъде изпълнен, защото това е необратим процес.

Депутатът от БСП Красимир Янков коментира, че премиерът е в състояние да взема такива решения, тъй като БСП му е гласувала доверие и че той е водещ в изпълнителната власт.

В БСП знаят, че ЕК има претенции по проекта и е нормално да има такъв период, в който да дойдат и европейски експерти и да се създаде синхрон  между Комисията и българското правителство. Председателят на парламента Михаил Миков препоръча на журналистите, ако искат да получат информация, да не я вземат по насилствен начин, а само доброволно.

На "Позитано" 20, засега, за оставки не се говори преди утрешния Пленум на БСП.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!