Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Врачани се поклониха пред паметник на Ботев в Австрия

Снимка: Община Враца

Делегация от Враца, която включва заместник кмета Красимир Богданов, заместник председателя на общинския съвет Валери Стаменов и Емил Пеняшки - член на съвета по култура, посети гр. Голс, Австрия. Посещението се състоя в дните след 2 юни и поводът бе поклонение пред паметника на Христо Ботев, съобщават от местната управа в града под Околчица. Монументът е изграден през 1999 г. по идея на покойния проф. Ник Тиц и се издига в парка на "Юнеско" край австрийския град. В поклонението се включиха също посланикът на България в Австрия Елена Шекерлетова, кметът на гр. Голс Ханс Шрамел и проф. Мими Дичева- председател на българската културно-просветна организация "Кирил и Методий". Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Войводата. Повече за визитата в Австрия разказва заместник-кметът Красимир Богданов:

"Уважихме една покана на нашите приятели от град Голс в Австрия. Там е издигнат първият паметник на Христо Ботев в Западна Европа, въобще, по инициатива на местния професор Ник Тиц... Българите в Австрия за изключително активни. В Културния център има няколко танцови състава, певчески формации, кукери, музиканти..."  

СнимкаДелегацията от Враца присъства на тържествен концерт-спектакъл, посветен на Христо Ботев и състоял се в българския културно-информационен център "Витгенщайн" във Виена. Центърът получи портрет на Христо Ботев от името на кмета на община Враца. Заместник кметът Красимир Богданов и кметът Ханс Шрамел обсъдиха възможностите за бъдещо сътрудничество в сферата на бизнеса, културата, спорта и туризма. Кметът прие поканата за посещение в град Враца.
Вижте още

Катастрофа край Дунавци затвори едното платно на път Е-79

Движението по път I-1 Видин – Монтана в района на Дунавци , в област Видин, се осъществява двупосочно в една лента, поради пътно-транспортно произшествие , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост. Трафикът се регулира с пътни знаци и сигналисти.

публикувано на 23.02.24 в 10:40

Видинското туристическо дружество организира изкачване на връх Миджур

Традиционното изкачване на връх Миджур ще се проведе утре, 24 февруари. Организатори са Туристическо дружество "Бонония" - Видин . Началото на похода е хижа Миджур, над село Горни Лом, каза за Радио ВИДИН Борислав Милчев , председател на организацията: "Общо взето не е като лятното. Изискват се някакви умения от хората, които ще бъдат..

публикувано на 23.02.24 в 09:57

„Майстори на цигулката“ на сцената във Враца

Симфониетата във Враца ще изнесе концерт  „Майстори на цигулката“ днес, 23 февруари . Солист ще бъде Веселин Демирев - цигулка, диригент -  Хектор Гусман .  Програмата включва Концерт за цигулка и оркестър в ре минор, оп.47 на Ян Сибелиус и Симфония №1 в до минор от Й. Брамс.  Началото на концерта е от 19:00 часа в Градската концертна зала във..

обновено на 23.02.24 в 09:39

В Мизия въвеждат временна организация на движението

Въвеждат временна организация на движението в Мизия утре –24 февруари, заради националния шампионат по спортно ходене. Градът е домакин на спортната проява във всички възрасти, която е част от календара на родната федерация по лека атлетика. Стартът и финалът на трасето е на ул. "Александър Якимов", в района на открития фитнес, съобщиха от..

публикувано на 23.02.24 в 09:38

Снимката на 22 февруари 2024 година

С решение на Министерски съвет Община Кула получи безвъзмездно, за срок от десет години правото на управлението на крепостта "Кастра Мартис" . Предоставянето на недвижимата археологическа културна ценност ще подпомогне за популяризирането, социализирането и развитието на археологическия обект, посочват от правителствената информационна служба...

публикувано на 22.02.24 в 18:00
Станимир Стоев, общински съветник

Общински съветници предлагат подкрепа за осиновители и студенти с новородено дете в Монтана

Студенти с новородено дете и осиновители да могат да получават финансова подкрепа , предлагат общински съветници от Монтана . Повече пари за инвитро  процедури се предвиждат в промените заложени в две наредби. Със 100 лева повече да получат семействата за новородени деца предвиждат промените предлагани от общинските съветници от групата..

публикувано на 22.02.24 в 16:22

Административният съд отново потвърди избора на кмет на Вършец

Административният съд в Монтана потвърди за втори път избора на кмет на Вършец . След ръчно броене на бюлетините от три от секциите в община Вършец, съдът се произнесе, че няма разминаване с протоколите от секционните комисии и няма основание за касиране на изборите. В хода на делото не са установени и съществени нарушения на избирателния  процес...

публикувано на 22.02.24 в 15:57