Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция иска обяснение от германските служби дали нейни граждани са били подслушвани

Снимка: БГНЕС
Гръцкото министерство на външните работи очаква обяснения от Берлин във връзка с информацията, че германските служби за сигурност са шпионирали електронната поща и мобилните телефони на гръцки граждани.

Министерството на външните работи в Атина направи официално изявление по случая, като очаква Берлин доброволно да поясни дали действително службите за сигурност са следили и записвали контактите на гръцки граждани - политици и бизнесмени. От опозицията настояват в рамките на дни правителството да се срещне с германския посланик в Атина и да отправи протестна нота към Берлин.

Опозиционните сили искат цялата информация по случая да бъде обсъдена в парламента, като се изразява предположение, че е възможно върху гръцки политици да е упражняван натиск с компромати.

В същото време съвсем неочаквано пред гръцки следовател се яви бивш агент на ЦРУ, който доброволно даде показания, че докато е бил на служба, е участвал в подслушването на бившия премиер Костас Караманлис, висши полицаи и лица, заподозрени в терористична дейност.

Опозицията настоява за пълна прозрачност и на мобилните компании, чиито услуги са ползвали подслушваните лица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!