Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

А. Милер: Третият енергиен пакет не пречи по никакъв начин на самото строителство на „Южен поток”

Алексей Милер
Снимка: Васко Михайлов

"Газпром" предупреди Европа за висок риск пред транзита на газ, след като Украйна от днес е в режим на авансово плащане на доставките, заради натрупани дългове. Това даде повод на ръководителя на „Газпром” Алексей Милер да изтъкне важността на бъдещия газопровод „Южен поток”, пред чието строителство той посочи, че не вижда никакви пречки.

„Газпром” много внимателно ще следи дали Украйна не отклонява газ за собствени нужди от транзитната тръба, след като доставките за Киев бяха спрени днес, докато не покрие дълга от близо два милиарда долара, заяви на пресконференция Алексей Милер. Той посочи, че Киев от половин година не плаща за получения газ и определи поведението на Украйна по време на газовите преговори като шантаж и опит да получи свръхниска цена, която е под пазарната.

За да продължат доставките, Украйна първо трябва по погаси своя дълг, който общо към момента възлиза на 4,5 милиарда долара и едва след това ще получава толкова газ, колкото закупи предварително, посочи Алексей Милер. Той изрази загриженост за транзита, особено през есенно-зимния период, тъй като Украйна ще трябва преди настъпването на студовете да допълни своите хранилища поне с още 18 милиарда куб. метра газ.

Едно от решенията на транзитния проблем шефът на „Газпром” вижда в газопровода „Южен поток”. Ето какво отговори Алексей Милер на въпрос на БНР за възникналите пред проекта проблеми след решението на България да преустанови работата по проекта, докато той не бъде съобразен с европейското законодателство: Третият енергиен пакет по никакъв начин не пречи на самото строителство на „Южен поток”. Трябва да степенуваме задачите и затова нека първо да построим газопровода, подчерта Алексей Милер.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!