Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йотингер заяви, че вярва на българския премиер, че дейностите по "Южен поток" са прекратени

Гюнтер Йотингер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че вярва на българския премиер, че дейностите по "Южен поток" са прекратени, но ще предприеме действия, ако получи доказателства за обратното. Йотингер снощи говори по темата пред акредитирани в Брюксел журналисти.

Еврокомисарят по енергетиката за пръв път допусна публично, че "Южен поток" е част от политическа игра на Русия, а не само въпрос на инфраструктура и икономика. Гюнтер Йотингер коментира и медийните информации, че в България работата по проекта продължава въпреки уверенията на кабинета в обратното.

Ние трябва да работим с правителството и аз имам доверие на премиера. Може би ако някакви дейности продължават, но няма нови поръчки, това все пак означава прекратяване. Ако не е така – моля ви, дайте ми снимки и кадри, и аз ще предприема действия
, призова Йотингер.


Според него съдбата на "Южен поток" до голяма степен зависи от инвеститорите, защото в интерес на всички е да не се вкарват пари в подобен проект, преди да се стигне до приемливо решение, което е в съответствие с европейското законодателство.


В България основните законови проблеми са три – те засягат околната среда, вътрешния пазар и конкуренцията, както и втория и най-вече третия енергиен пакет
, каза комисарят, като посочи специално начина, по който в България се вземат решенията за това кой ще проектира и кой ще строи газопровода.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Русия и Сърбия потвърдиха договореностите си по проекта "Южен поток"

Русия и Сърбия потвърдиха договореностите си по проекта "Южен поток". Това е единственото системно решение за снабдяването на Югоизточна Европа , заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС след среща в Белград със сръбския..

публикувано на 17.06.14 в 12:36

Спирането на проекта Южен поток е временно

Това каза руският външен министър Сергей Лавров по време на посещението си в Сърбия. Русия и Сърбия потвърдиха постигнатите договорености във връзка с газопровода "Южен поток" и необходимостта проектът да бъде реализиран, каза още Лавров. По думите му,..

публикувано на 17.06.14 в 13:06

Бойко Борисов пред Ройтерс: "Южен поток" да продължи, но ако се спазват европравилата

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заявява в интервю за агенция Ройтерс, че България трябва да продължи с работата по подкрепяния от Русия проект за газопровод "Южен поток" само ако се спазват всички нормативни актове на Европейския съюз. В заглавието на..

публикувано на 19.06.14 в 07:35