Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският парламент ще обяви ИСИЛ за терористична групировка

Британският парламент ще гласува днес законопроект за признаване на "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИСИЛ) и още четири ислямистки групировки за терористични организации. Британският премиер Дейвид Камерън предупреди, че вълната от краен ислямизъм, която залива Ирак, може да засегне и Обединеното кралство. Той обяви, че правителството ще засили мерките за сигурност, за да не допусне терористи да проникнат във Великобритания. 

Дейвид Камерън заяви в британския парламент, че ако в Ирак бъде установен краен ислямистки режим, това ще засегне пряко и британците.

Хората в този режим освен че се опитват да завземат територия, планират също така да атакуват и нас тук, в Обединеното кралство, каза премиерът.

Камерън посочи, че неговото правителство ще насочи усилията си за предотвратяване на терористични актове на британска земя. Премиерът обеща да направи абсолютно всичко, което е необходимо, за да бъде защитена страната от заплахата, която представляват завръщащи се британци, участвали в сраженията в Ирак и Сирия. Той уточни, че тези две държави са много по-голям източник на опасност за британското общество, отколкото Афганистан и Пакистан.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!