Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 милиона са щетите от наводението във Велико Търново, прогнозира кметът

Снимка: Община Велико Търново

Утре ще завърши описването на щетите в пострадалите от наводненията над 220 къщи в община Велико Търново.

Кметът Данаил Панов каза, че Общината издава спешно нови документи на хората с пострадали имоти.

До началото на следващата седмица ще бъдат подадени всички документи и формуляри на действащите хора като действително има специфични документи, за които съм издал заповед да бъдат безвъзмездно от общината издадени. Това са данъчна оценка, акт за наследници. Най-късно до две, три седмици ще имаме обща картина с цялата инфраструктура, съоръженията, които са засегнати.

Според прогнозите на кмета щетите, нанесени върху жилищата и инфраструктурата в общината ще надхвърлят десет милиона лева. Утре Даниел Панов ще участва в заседание на МС и ще представи доклад за пораженията от пороя и необходимата държавна помощ за аварийни и спешни ремонти. Той ще поиска да бъдат финансирани подадените още миналата година проекти за почистване и укрепване коритата на реките Янтра и Белица, които предизвикаха наводненията.

Общо шестте проекта, които сме подали, са на стойност милион 553 хиляди лева и се надявам тези проекти да бъдат пуснати, тъй като основно наводнението в населените места Габровци и Шолековци, откъдето тръгва силният дъжд, който е бил някъде около 120 литра, се образува едно голямо езеро, от което езеро след това започва и ударната вълна, която излиза на пътя и тръгва към Килифарево, съобщи кметът Данаил Панов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!