Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британското правителство разкри измама със студентски визи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британското правителство обяви, че е разкрило широкомащабна измама, свързана с получаването на студентски визи, в която са замесени организирани престъпни групи.

Заместник-министърът на вътрешните работи по въпросите на имиграцията Джеймс Брокеншър съобщи в парламента, че 48 хиляди свидетелства за владеене на английски език, издадени на имигранти във Великобритания, са били получени по незаконен начин. Грамотите дават възможност на техните притежатели да вземат студентска виза за престой в страната. Брокеншър обаче призна, че броят на неправомерно издадените сертификати вероятно е много по-висок. По думите му,  разкрията са в резултат на продължаващо голямо разследване на действията на организирани престъпници за фалшифициране на тестовете по английски език. То започна, след като телевизията на Би Би Си излъчи предаване за това как се наемат специални хора, които да се явят на изпита по английски вместо истинските кандидати за визи. Бяха показани и кадри, на които се вижда как квестори диктуват отговорите на въпросите на цели стаи, пълни с хора, които успяват да привършат изпита за седем минути, вместо за два часа.

Властите са разследвали и голям брой колежи и университети, които не са проследили дали техните студенти законно пребивават в страната. Правителството наложи ограничения на един университет в Уелс и на два университета в Англия, които до приключване на разследването няма да имат право да спонсорират нови студенти от страни извън ЕС. Подобна забрана е наложена и на 57 частни колежа.
Всяка година около 100 хиляди студенти от неевропейски държави удължават своите визи за престой в Обединеното кралство.


 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!