Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евролидерите решават на неформална вечеря за кандидатурата на Юнкер

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери се събират на двудневно заседание в Белгия, като се очаква разговорите им в Ипр и Брюксел да доведат до номинация на християндемократа Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия.

Днес темата ще бъде обсъждана на по-особено място и в по-особена атмосфера – този Европейски съвет ще започне не в Брюксел, а във фламандския град Ипр – някогашно бойно поле, където през Първата световна война са загинали стотици хиляди. Век по-късно паметта им ще бъде почетена от лидерите на 28-те страни от Евросъюза, които след възпоменателната церемония ще се усамотят в кметството на града за неформална вечеря и дискусии по стратегическия дневен ред на Европа за следващите пет години. Официалната версия е, че по време на тази вечеря, определена от западната преса като "тайна“, ще се говори за принципи, а не за конкретни имена. Никой не се съмнява обаче, че именно по време на нея ще стане ясно дали яростната британската съпротива срещу Жан-Клод Юнкер ще разколебае останалите страни, или ще ги втвърди срещу Дейвид Камерън

Решението кой да бъде предложен за следващ председател на Европейската комисия, предстои утре следобед, когато европейските лидери ще заседават в Брюксел. То ще зависи до голяма степен и от насрочените за по-рано днес координационни срещи на Европейската народна партия и на Партията на европейските социалисти, които се провеждат преди всеки Европейски съвет. На първата България ще бъде представена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, а на втората – от председателя на ПЕС Сергей Станишев и премиера Пламен Орешарски.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!