Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станишев не се притеснява, че парламентът още не го е освободил като депутат

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че изобщо не е притеснен от забавената процедура по освобождаването му от българския парламент, но упрекна ГЕРБ, които, по думите му, отново дискредитират институцията:

Тук не става дума за мен. Аз със съжаление виждам, че политическа партия ГЕРБ, която в продължение на една година дискредитираше парламентаризма, половин година не влизаха в парламента изобщо, постоянно играят с кворума, те дискредитират институцията "парламент". И искам да кажа - всеки който играе такива игри, му се връща.

В белгийския град Елвердинг, където е домакин на работна среща на ПЕС, Станишев отговори на въпрос дали и в България е възможно очертаващото се  в Евросъюза сътрудничество между леви и десни в името на гражданите:

Не знам дали има достатъчно зрялост в България, защото да си  в политиката в последните години в България се превръща в някакво състезание на лични амбиции, а не в дебати за политика. Страната ни се нуждае от сериозни реформи. Виждате - една година с недостатъча подкрепа се стремим и променяме нащата, но е безкрайно мъчително, безкрайно трудно, защото съпротивата е огромна и много интереси бяха засегнати, които също нанасят удари.

Станишев се надява утре ГЕРБ да участват в консултациите, за да може да обсъдят и въпроса за следващия български еврокомисар. България ще иска силен ресор и ще предложи силен комисар, увери той по-късно пред чужди журналисти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!