Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейския съвет в Брюксел ще представи официална номинация за следващ председател на ЕК

От днешното заседание на Европейския съвет в Брюксел се очаква официална номинация за следващ председател на Европейската комисия. Преди да вземат това решение обаче, държавните и правителствени ръководители ще подпишат споразумения за асоцииране с Украйна, Грузия и Молдова, и ще одобрят мерки, свързани с икономическата и енергийната политика на Европейския съюз.

Отговорът на въпроса кой трябва да ръководи Европейската комисия през следващите 5 години изглежда предизвестен. Кандидатът на спечелилата изборите ЕНП Жан-Клод Юнкер има подкрепата на леви, десни и центристи, а с продължаващата си съпротива срещу тази кандидатура, британският премиер Дейвид Камерън е изправен пред все по-голяма изолация. Очаква се днес той да поиска безпрецедентно гласуване в Европейския съвет, където подобни решения винаги досега са били вземани с предварително договорен консенсус, и да бъде подкрепен единствено от Унгария. Това, при новите условия, в които никой няма право на вето, няма да е достатъчно за пресичане на пътя на Жан-Клод Юнкер към Еврокомисията, и най-вероятно в късния следобед номинацията му вече ще е факт.

Преди това европейските лидери трябва да парафират определяните като исторически споразумения за асоцииране с Украйна, Грузия и Молдова, които освен европейска перспектива, ще дадат на трите бивши съветски републики и привилегирован достъп до европейските пазари. Друго очаквано днес решение е за подкрепа на изготвената от Европейската комисия стратегия за енергийна сигурност - тя предвижда намаляване на зависимостта от Русия и спиране на проекта „Южен поток“.

Днес трябва да бъдат одобрени и препоръките към отделните страни в икономическата и социалната сфера. Тези за България са свързани с бюджетната стабилност, събираемостта на данъците, реформите в пенсионната система, здравеопазването и образованието, както и с изграждането на конкурентен и независим енергиен сектор.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!