Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британската агенция за околна среда иска фракинг в националните паркове

Снимка: БГНЕС
 Директорът на британската агенция за околната среда заяви, че трябва да бъде разрешено да се добива шистов газ в природните паркове на Острова. Крис Смит, който се оттегля от поста си идния месец, се включи в разгорещения дебат дали да се използва технологията фракинг, като отхвърли доводите на онези, които твърдят, че хидравличното сондиране нанася вреди на природата.
Ако се извършва внимателно и този процес е добре регулиран, то тези опасения са без съмнение преувеличени, каза шефът на агенцията в интервю за в-к „Таймс”. Той добави, че не би изключил добиването на шистов газ в природни паркове, тъй като, ако то се извършва както трябва, визуалният ефект може наистина да бъде минимален и всичко ще зависи от това къде точно ще бъде направен сондажът.
Неговите думи ще разгневят природозащитни организации като „Грийнпийс”, които обвиняват правителството, че се готви да позволи на фракинг компании да добиват газ в национални паркове и защитени зони. Миналия месец анти-фракинг активисти успяха да принудят фирмата „Селтик енърджи” да се откаже от плановете си да сондира под техните домове в националния парк „Саут даунс” в Южна Англия. Те използваха закон, който дава право на собствениците на земя да забранят извършването на изкопни работи под техните имоти.
Над 45 хиляди души във Великобритания са прибягнали до подобна „правна блокада” на енергийни компании. Но медиите на Острова предупреждават, че правителството се готви да поиска от парламента да промени този закон, за да улесни извършването на фракинг.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!