Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любими туристически атракции на Северозапада


Много са архитектурните и исторически забележителности в Северозападна България, които си заслужава да бъдат посетени. Кои са любимите туристически атракции през лятото? Започваме от община Видин, а за туристическите атракции разказва Цецка Цокова, старши експерт по туризма.

"Задължително трябва да започнем със средновековната крепост "Баба Вида". Влизайки в крепостта, жителите и гостите на Видин могат да разгледат изложбата "Спомени от стария Видин". Заслужава си да се посети Художествената галерия, Историческия музей "Конака" - там има подредени няколко изложби. Всички туристически обекти са с работно време от 9.00 до 17.30 часа, без почивен ден", каза Цецка Цокова пред Лора Русинова.

Много и разнообразни са възможностите, които предлага Враца на туристите това лято. В рамките на проекта "Враца - врата към древността", който се финансира с пари от Европа, бяха разработени 7 пакета за двудневни, тридневни и петдневни почивки в града и региона. Целта на разработките е да привлекат колкото се може повече гости в града под Околчица, разказва пред Жоро Александров ресорният заместник-кмет Красимир Богданов:

Снимка"Реализирани бяха пакети с продължителност от 2 до 5 дена, като стремежът е да се привлече интереса не само за групи, но и за отделни граждани. Дават възможност да се види не само Врачанския балкан и природните забележителности, но и културно-историческото наследство. Любителите на кулинарни изкушения ги очаква пакет, който предвижда посещения на заведения и винарни в региона, като всеки сам може да си избере онова, което иска да посети. Пакетите се намират на сайта на община Враца, където има и информация за онези, които биха искали да ги използват. Рекламата обаче е едно, а фактите показват дали тя е успешна. Увеличеният интерес на туристи към Враца и региона пък доказват, че местната управа си върши добре работата", казва Богданов. Според него ефектът вече се усеща:

"Средногодишният ръст на туристи във Враца е в рамките на средното за страната - той се колебае между 6 и 8 процента. През миналата година пренощувалите във Враца гости са били 54 000 души, което е съизмеримо с увеличението, за което говорих преди малко. Индикаторите идват от там, където продаваме билети и които доказват устойчив ръст. Първенец може би е Регионалният исторически музей, който миналата година реализира с 8 000 посещения повече от 2012-а година. Повече посетители е имало и в Природозащитен център "Натура". Данните за пещерата "Леденика" и развлекателния комплекс също са добри - от началото на годината до края на юни посетителите са 18 188 души, което е повече от всички посетители за цялата минала година!"

Месец юни е особено успешен, според статистиката, тъй като от 1 до 25 юни пещерата и развлекателния комплекс "Леденика" са били посетени от 5 280 души, като една пета от тях са се възползвали само от възможностите за развлечения край пещерата. До момента са реализирани приходи от над 58 хиляди лева, които са дадени от туристи, желаещи да видят природния феномен във Врачанския балкан.

"Безспорната атракция това лято обаче ще се случи само на няколко километра от Враца в средата на месец юли. За първи път тази година в местността Валога край село Оходен ще се проведе Фестивал на древните култури. Събитията там ще се случат между 17 и 21 юли. Както е известно, в района има открити следи от живот от неолитната епоха. Това ще е една допълнителна атракция в разгара на лятото. Предвидено е да се проведат доста игри, младите археолози да презентират свършеното от тях", завършва Красимир Богданов.

Берковица е древен град и носи именно това - мирисът и атмосферата на градската култура. Това я прави уникална за нашия край, информира сътрудникът ни Петя Генова.

Снимка"Тук можеш да усетиш онова носталгично романтично чувство на следосвобожденските българи, които са уважавали достатъчно себе си, че да си угаждат. Това личи и в кухнята, и в традициите, и съхранилата се стара градска песен. Но ако до тези благини не можеш да се докоснеш лесно като обикновен турист, то можеш да се насладиш на живописната природа и културни забележителности. Богатата история на планинския ни град е съхранена в две великолепни църкви - "Рождество на Пресвета Богородица" и "Св. Николай Чудотворец", както и в Етнографския музей и къщата, в която е живял народният поет Иван Вазов. Църква "Рождество Богородично" е от XVIII в. Била е разрушена и изградена наново през 1835 г. Изключително впечатление прави църковният иконостас, резбован от Стойчо Фандъков от Самоков, и позлатен през 1843 г. Иконите са рисувани от братът на Захари Зограф - Димитър Зограф, също от Самоков. Храмовият празник на църквата е на 8 Септември, когато е и празника на града. Църквата "Рождество Богородично" е обявена за паметник на културата от национално значение.

Интересна е и другата църква - "Св. Николай", в чийто двор се намира и Художествената галерия. Някога в сградата на галерията се е помещавало първото класно училище в града "Отец Паисий", градено през 1872 год. Освен богатата колекция от картини, пластики и скулптури, галерията притежава богата сбирка от възрожденски икони.

Гостите на града трябва да посетят и двата музея - Етнографския и къщата музей "Иван Вазов". Етнографският музей е типична възрожденска къща на един етаж с външна софа на юг. Строена през XIX в., тя е с интересни мотиви от дърворезба по вратите и долапите, и с автентичния начин на отопление на помещенията и банята.  Запазена е в автентичния си вид - без подмяна на основните конструкции и стени на сградата. Основни колекции са тъкани /костюми, свилени платна, черги, килими/, дърво, метал, накити, керамика - над 14 000 експоната.

Къща музей "Иван Вазов" е посветена на големия български писател и поет, който от март 1879 г. до септември 1880 година е бил председател на Районния съд в града. През 1957 г. къщата, в която е живял (известна още като "Ипеклийската къща"), е превърната в музей.

В центъра на града се намира и часовниковата кула, която отмерва времето в града под Ком още от далечната 1762 г. Тя е сред най-старите часовникови кули в България с действащ часовников механизъм.

Чудният Берковски балкан предлага и няколко туристически маршрута- до връх Ком, висок 2016 метра, до местността Здравченица, до Хайдушките водопади и до Синия вир. Природното великолепие ще ви остави без дъх и със сигурност ще ви се прииска да се върнете отново тук. А берковчани са гостоприемни и със сигурност пак ще ви посрещнат с усмивка и топлота"
.

СнимкаБелоградчик е сред атрактивните туристически обекти на България. Росен Младенов, заместник кмет на общината ни запознава с туристическите атракции през лятото. Пред Иванка Петрова ресорният кмет заместник-кмет разказва за Белоградчишката крепост, за Историческия музей, за Белоградчишката обсерватория и другите забележителности в общината.


Още за туристическите атракции през лятото чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Динково - в очакване на по-добър живот

Динково е най-малкото село в община Ружинци по брой жители. Около 65 са хората, които живеят тук, лятото стигат и до 100. Населеното място се намира в близост до река Лом, Белоградчик е на 40 км. Земята е плодородна, вода има в изобилие, дворовете на имотите са големи и просторни, къщите са едноетажни. Като цяло Динково има прекрасни..

публикувано на 10.05.24 в 12:05
Иван Радев

Иван Радев: Механизмите на демокрацията се ползват срещу самата нея

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00
Марин Лесенски

Марин Лесенски: Подобрението в свободата на словото не е по същество, а в сравнение с предишни години

България се изкачва с 12 места в класацията на "Репортери без граници", показва годишният доклад на организацията. Страната ни е 59-а в света по критерий "свобода на словото" от общо 180 държави.  Въпреки напредъкът обаче продължаваме да сме сред последните в рамките на Европейския съюз, защото индикаторите в областта на политиката, икономиката и..

публикувано на 09.05.24 в 10:00

Все повече българи предпочитат почивка в чужбина

Пътуванията на българи в чужбина през март 2024 г. са 679.1 хиляди, или с 19.1% повече спрямо същия месец на миналата година. Това сочат данни на Националния статистически институт (НСИ). Броят на пътуванията с цел гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия нараства с 29.5%, за почивка и екскурзия - с 18.6%. Тези със..

публикувано на 08.05.24 в 11:16

Северозападът преди изборите: много проблеми, малко очаквания

Какви са очакванията и надеждите на жителите на Северозапада за изборите на 9 юни проверихме в "Посоките на делника".  Област Видин си остава рекордьор във всички негативни класации - най-малката по население област, най-бедният регион, най-застаряващ, с най-много пенсионери и най-малко млади хора, с най-висока смъртност и най-ниска раждаемост...

публикувано на 07.05.24 в 12:08

Въстанието от лето 1850 - вик за справедливост

В българската история има дати и събития, които ни зареждат с патриотизъм и национално самочувствие. Въстанието от лятото на 1850 година в Северозападна България, когато населението от Видинско, Кулско, Ломско и Белоградчишко се вдига на бунт срещу османския гнет, е едно от тези събития.  За него малко се знае, не се изучава в учебниците. Това..

публикувано на 06.05.24 в 11:10

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05