Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От тази нощ работещите в държавната компания „Електроснабдяване” в Гърция започват стачка

От тази нощ работещите в държавната компания „Електроснабдяване” в Гърция започват стачка. Очаква се почасово спиране на тока. Работещите стачкуват срещу приватизацията на фирмата, като очакват масови уволнения и рязко поскъпване на цената на тока.
Започва приватизирането на държавната електрокомпания ДЕИ, като на инвеститорите се предлага основния пакет от акциите. Законът по приватизация влиза в парламента за гласуване след два дни и от тази нощ започват стачки на работещите в електрокомпанията. От синдиката уточняват, че стачките са 48-часови и щафетни. Резултатът от това ще е спиране на тока в различни места на страната без предупреждение към потребителите.
Говорителят на правителството в изявление съобщи, че ако синдикатите спрат тока, ще бъде издадена заповед за гражданска мобилизация на стачкуващите.
Крайните позиции на двете страни ясно показват, че споразумение няма да се постигне. Приватизацията на част от държавната електрокомпания ще бъде гласувана в парламента дори и без подкрепата на опозицията.
На страната на стачкуващите са всички опозиционни партии.
От централата на СИРИЗА предупредиха правителството, че ако се подпише договор с частни инвеститори, той ще бъде анулиран от следващото правителство.
Стачките са съпроводени и с протестни демонстрации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!