Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саркози смята, че е жертва на политическа манипулация

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според мнозинството от французите съдебните органи не се отнасят несправедливо към бившия президент Никола Саркози, срещу когото вчера бяха повдигнати обвинения в корупция. Това сочат проучванията след снощното интервю, в което Саркози настоя, че разследването срещу него е политически мотивирано.

Близо 9 милиона души са следили снощното интервю на Никола Саркози във връзка с ареста и обвиненията в корупция.

Пред канал TF1 и радио Europе бившият френски президент заяви, че е жертва на политическа манипулация. Той обвини в пристрастие съдийките по делото, свързани с ляво ориентиран "Синдикат на магистратите" и изрази гнева си от среднощните разпити и подслушваните разговори.

Без да влиза в детайли по различните обвинения, Саркози заяви, че не е извършвал нищо срещу правовата държава и не изключи връщането си в политиката.

Интервюто предизвика множество реакции. Най-близките десни привърженици на Саркози подкрепиха изявлението му, други се спряха по-сдържано на презумпцията му за невинност и показния характер на ареста.

Изявлението на Саркози е неприличен удар към правосъдието, смята председателят на социалистите на Националното събрание Клод Бартолон.

Според анкета на BV1 63% от французите намират, че бившият президент е третиран като всеки гражданин, отговорен пред правосъдието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!