Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е за незабавно прекратяване на огъня в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия се обяви за незабавно прекратяване на огъня в Украйна и създаване на условия за началото на национален диалог за разрешаване на вътрешнополитическия конфликт.

Според говорителя на руското външно министерство Александър Лукашевич, решенията на контактната група между Русия, Германия, Франция и Украйна за постигане на трайно примирие трябва да бъдат изпълнени незабавно.

Решаването на политическите проблеми в Украйна по пътя на физическото унищожаване на гражданите на своята страна едва ли отговаря на нормите на цивилизованото европейско общество. Русия ще продължи да подкрепя мисията на ОССЕ и е готова за осъществяването на  мониторинг на границата с Украйна като приеме на своя територия украински граничари, подчерта Лукашевич и уточни, че  това ще е възможно след като бъде постигнато прекратяване на огъня.

Руският дипломат предупреди, че много региони в Източна Украйна са на ръба на хуманитарна катастрофа, но въпреки това властите в Киев отказват на Русия да достави там помощ. Лукашевич опроверга съобщенията, че Русия самостоятелно подготвя мащабна миротворческа мисия в Украйна и посочи, че всички нейни действия ще бъдат само в рамките на международните организации.  

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!