Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Станислав Анастасов: До края на месеца ЕК трябва отблокира парите по "Околна среда"

Снимка: БГНЕС

До края на този месец Европейската комисия трябва да отблокира спрените за България средства по Оперативна програма "Околна среда". Това заяви министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов в град Ябланица, където откри нова пречиствателна станция за отпадни води, изградена по проект за 9,5 милиона лева по оперативна програма "Околна среда".

Министър Анастасов каза, че до края на тази седмица ще бъде готов и изпратен в Брюксел първия сертификат за 2014 г.

И следващата седмица очакваме мисия на Комисията, която да потвърди, че нашите програми за управление и контрол работят. Това е формалната предпоставка, която трябва да се изпълни технологично, за вдигане прекъсването на плащанията. До края на месеца би трябвало да се случи. Ние правим всичко необходимо. От Комисията много бързо реагират и са ангажирани с проблема, обясни той.

Станислав Анастасов допълни, че очаква отблокиране на всичките около 1 милиард лева, освен финансовата корекция от 5,9 процента, която България вече си е наложила.

Според ръководителя на Управляващия орган по програма "Околна следа" Спиридон Александров до момента неразплатените средства са в размер на 400 милиона лева.

През следващия програмен период по оперативната програма са планирани близо 1,5 милиарда евро, което е около 60 процента от средствата от програмата за изграждане на пречиствателни станции за питейна вода.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!