Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ и БСП настояват да остане законовата гаранция на влоговете до 100 000 евро

Снимка: bnb.bg

От ГЕРБ подкрепят идеята за чуждестранен надзор над БНБ, защото банката има проблем с репутацията. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след срещата при президента. Борисов посочи, че е поискал оставката на ръководството на БНБ и шефа й Иван Искров. Той допълни за останалите разговори:

Мисля, че от премиера Орешарски и министър Чобанов можем да кажем, че сме доволни, защото се съгласиха и имаха отговорно отношение. Казаха, че ще актуализират бюджета – и тавана на дълга, и Здравната каса. Остава да кажат в рамките на тези няколко работни дни, като си направят разчетите, с колко, как...

Борисов каза, че консенсус не е било намерен по темата – каква част от сумата в КТБ ще бъде гарантирана. От ГЕРБ предлагат това да е, както е по закон – вложенията до 100 000 евро.

Не можахме да намерим консесус по тази тема, но има закон в момента, който действа... Аз бях готов, след разговорите с колегите, някакъв компромис да търсим, ако се свали банковата тайна, ако всеки, който има над 100 000 депозит, покаже откъде ги е добил – произход на парите, платени данъци... Евентуално да се търси подобен вариант, но когато стигнахме до детайлите – кое може и кое не може, излизаха много неизвестни.

Председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов каза, че партията му е на позиция, че трябва да се гарантират вложенията в гарантирания законов размер.

Нашата политическа позиция остава непроменена – гарантиране на влоговете на българските граждани, съгласно сега съществуващото законодателство, до 100 000 евро.

Категорично настояваме БНБ да ни предостави пълен, точен и ясен анализ за всички финансови показатели на КТБ, в това число риска за реалната икономика. Ние сме готови да разглеждаме и определени законодателни инициативи, но само ако имаме точен и ясен отговор за състоянието на КТБ. Готови сме да продължим разговорите в тази посока и допълнително да проявим усилия с нашите експерти.

Сроковете за анализите не са определени, обясниха от БСП. Мерджанов допусна, че 21-ви юли няма да е достатъчен срок, за да бъде изготвен докладът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!