Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на страните от ЕС договарят кой ще е следващият председател на Европейския съвет

Държавните и правителствени ръководители на страните от Европейския съюз тази вечер се събират на  "специална" среща в Брюксел, на която се очаква да бъде договорено кой ще е следващият председател на Европейския съвет и на кого ще бъде поверена външната политика в следващата Европейска комисия. Макар че има известни шансове да получи втория пост за настоящия си комисар Кристалина Георгиева, България отива на тази среща без предварително обявена позиция кой е нейният кандидат и какъв ресор иска да получи.

Мандатът на сегашния председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой изтича в края на ноември и изборът на негов приемник не е толкова спешен. Още днес обаче трябва да има решение кой ще е следващият върховен представител за външната политика – защото той ще запълни комисарската квота на своята страна, и едва тогава новоизбраният председател на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер ще може да започне да разпределя другите ресори между останалите държави.

Схемата за разпределение на ключовите позиции налага или новият председател на Европейския съвет, или новият шеф на европейската дипломация, да бъде жена. Един от двамата трябва да е от Централна или Източна Европа. Също един от двамата трябва да бъде социалист. Като добавим и необходимостта от баланс между северни и южни и големи и малки страни-членки, задачата пред държавните и правителствени ръководители става още по-сложна. В търсене на компромисни имена в последните седмици се завъртя и това на комисар Кристалина Георгиева - като възможен върховен представител за външната политика. Докато обаче други държави отдавна лобират за своите претенденти, българските власти избраха да останат в изчаквателна позиция, и към момента не е ясно за какво и за кого ще се бори по време на днешното си, най-вероятно – последно участие в Европейски съвет, премиерът Пламен Орешарски.

Председателят на следващата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер ще участва в предстоящата среща на върха, тя по традиция ще бъде предшествана от координационни заседания на лидерите от Партията на европейските социалисти и Европейската народна партия. В първото ще участват председателят на ПЕС Сергей Станишев и премиерът Пламен Орешарски, а на второто страната ни ще бъде представена от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!