Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекцията по труда започва спешна проверка във фирма "Пиринска мура" в Банско

Снимка: БГНЕС

Инспекцията по труда започва спешна проверка във фирма "Пиринска мура" в Банско по сигнал на КНСБ. Според сигнала, собственикът на фирмата е упражнил натиск върху работниците да подават заявления за напускане и да подписват срочни договори за работа в новото му дружество “Грос мебел”. 

Регионалният координатор на КНСБ Димитър Чобанов е категоричен, че нарушенията в "Пиринска мура" са много тежки и доказуеми: "

Оказал е груб натиск спрямо работниците и служителите, принуждавайки ги да подписват нови трудови договори с предприятие "Грос мебел". Около 100 работници от "Пиринска мура" са сключили трудов договор, а останалите около 130 работници и служители са били уволнени. И двете предприятия са собственост на Александър Грос".


Преди време управителите на "Пиринска мура" внесоха уведомление в Агенцията по заетостта за масови съкращения на 104 служители в завода с аргумента, че протестите на хората са били основна причина за загуба на пазари и клиенти. Сред задължителните при масови съкращения документи е протокол за уведомяване и съгласуване на критериите със синдикатите, припомни Чобанов:

"Ние категорично не приемаме и оспорваме съществуването на протокол, отнесен в Инспекцията по заетостта".

Какви са основните притеснения на синдикалистите: "Да не би след прехвърлянето собствеността на "Пиринска мура" в "Грос мебел" да се получава едно източване на предприятието и след това да няма материални активи, от които да се обезпечат вземанията на работниците и служителите, които са съкратени".

Дължимите заплати към работниците са за три месеца, а на уволнените без предизвестие трябва да се изплатят и двумесечни обезщетения. Какви са очакванията от днешната проверка: "На ход е Инспекцията по охрана на труда. Ако отговорът, който дадат те, не ни удовлетвори, ще сигрализираме министъра на труда и социалната политика", каза Чобанов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!