Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Луковит започва работа по проекта "У дома – най-доброто за децата"

Снимка: Светла Бондова

В Луковит започва работа по проекта "У дома най-доброто за децата". 20 деца и младежи от Дома за деца с физически увреждания в града са настанени в новоизградени два центъра от семеен тип. 

Проектът на Община Луковит "У дома – най-доброто за децата" е на стойност над 400 хиляди лева и е финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".  

Двата центъра за настаняване от семеен тип в Луковит са с капацитет 24 места, като са предвидени и 4 места за настаняване при спешна нужда. В новопостроените къщи децата ще живеят в обстановка, пригодена за хора с увреждания, но близка до семейната. Те ще посещават масови училища, Дневен център и Център за социална рехабилитация и интеграция, който също е изграден  по проекта. В него ще се предоставят почасови социални услуги на 30 деца и младежи и техните семейства.

Община Луковит е първата от селските общини в България, която реализира политиката за извеждането на децата и младежите от социалните домове и настаняването им в центрове от семеен тип, с което им се предоставя по-качествена грижа, съобразена с индивидуалните им потребности.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!