Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Областният управител Кръстьо Спасов отчете 1 година от мандата си

Финансирането за два проекта във Видин може да отпадне

Надлезът по булевард "Панония" във Видин, средствата за ремонт на който има опасност да бъдат пренасоченини
Снимка: Полина Тодорова

Комисията за защита на конкуренцията отмени решението на кмета на община Видин за избор на изпълнител на ремонт на надлеза по булевард "Панония". Процедурата се обжалваше от две фирми, участвали в обществената поръчка. Има опасност парите, предназначени за ремонт на надлеза да бъдат насочени за други обекти, ако до първи септември не бъде сключен договор с изпълнител, съобщи областният управител Кръстьо Спасов. Обектът е на стойност 2 милиона и 700 хиляди лева и е предвиден за финансиране по Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

14 дни е срокът за обжалване на решението на Комисията пред Върховния административен съд, а след това още месец, за да се произнесе съдът, уточни Областният управител:

"Това е малко критично време с оглед на това, че ако до първи септември няма сключени договори, а текат процедури по обжалване, съгласно постановлението на Министерски съвет, тези проекти няма да се реализират и средствата ще бъдат отклонени за други проекти, които са в процес на изпълнение, тъй като средствата трябва да се изразходват в рамките на бюджетната 2014 година, която съвпада и с календарната година."

Заради обжалване на процедурата, има опасност да отпадне и финансирането на реконструкцията и модернизацията на 4 километра от отклонението към село Гюргич в община Ружинци. За целта по публичната инвестиционна програма бяха определени един милион лева. По 12 от общо 14-те обекта на общини в област Видин, предвидени за финансиране по Публичната инвестиционна програма, вече се работи, каза още областният управител при отчета за извършеното през една годината след встъпването му в длъжност.
Областният управител на Видин Кръстьо Спасов отчете извършеното за една година от встъпването си в длъжност
Отчетът е подготвен за периода от 20.06.2013 година до края на миналия месец. След тази дата са обявени още три обществени поръчки за големи стойности.  

Агенция "Пътна инфраструктура" обяви процедура на избор на изпълнител на рехабилитация и реконструкция на участък от 8,5 километра по пътя към Брегово, съобщи още областният управител на Видин Кръстьо Спасов. Отсечката започва от надлеза на околовръстния път на Видин, а финансирането е за 4, 5 милиона. До 11 септември е срокът за подаване на офертите. Агенцията е обявила и процедурите за проектиране на рехабилитацията на второкласни пътища, които водят към граничните пунктове:

"По пътя за Видин Кула Връшка чука са възложени за проектиране  41 километра и 700 метра, което е цялата дължина от околовръстния път до Връшка чука. Ще бъде извършено цялостно проектиране с оглед на модернизацията на този път."

За проектиране е възложен и участък от пътя към град Брегово. Проектът е за отсечката след километър 8 841, до където ще бъде извършена рехабилитация на пътя и обхваща трасето до граничния пункт.

Сградата, в която ще се помещава Административен съд- ВидинМинистерството на правосъдието обяви обществена поръчка за вътрешно преустройство и ремонт на помещенията на бивша банка, които ще се полазват от Административния съд във Видин, съобщи областният управител Кръстьо Спасов. За ремонт на част от сградата на улица "Цар Симеон Велики" № 3 са предвидени един милион и 628 хиляди лева, без ДДС, съобщи областният управител. Поръчката касае вътрешно преустройство и ремонт на сградата. Срокът за изпълнение на ремонта е 240 дни, а оферти се подават до 21 август.

***
Прессъобщение на областната администрация във Видин:

Областният управител на Видин отчете 1 година от мандата си
     
Инж. Кръстьо Спасов представи на пресконференция днес отчет за 1 година от своя втори мандат като областен управител на Видин. Това е четвъртият публичен отчет, с който инж. Спасов информира обществото за резултатите от работата на своя екип в осъществяването на държавната политика за устойчиво развитие на региона и постигането на нейните приоритетни цели чрез сътрудничество с органите на регионалната и местната власт, професионалните и гражданските организации.  
В настоящия отчет - за периода 20.06.2013 г. - 20.06.2014 г., областният управител акцентира върху реализираните проекти, насочени към преодоляването на социално-икономическата изостаналост на област Видин и повишаването на общественото доверие в ефективността и прозрачността на публичната администрация. Той подчерта подкрепата на правителството, като открои решенията му за връщането на важни структури като Митница - Видин, Напоителни системи и Инспекцията по труда.  
   "Радвам се, че днес мога конкретно да посоча кои, колко, за какво и на каква стойност са обектите, които стартираха или предстоят да се изпълнят в област Видин. В този отчет ще намерите подробна информация за тях", каза областният управител.  
   Областният управител на Видин коментира напредъка на изпълнението в региона на Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Инж. Кръстьо Спасов посочи, че от всичките 14 проекта на общини, финансирани от тази програма на правителството, все още не е започнало изпълнението на  два от тях - на община Ружинци и община Видин. По този повод той отново изрази тревогата си от забавеното стартиране на ремонта на надлеза над ж.п. линията на бул. "Панония" в гр. Видин. За реконструкцията на този критичен обект от инфраструктурата на областния град е осигурен пълният размер на необходимата инвестиция от 2 704 000 лв. Реализацията й не може да започне, тъй като с решение от 10.07.2014 г. на Комисията за защита на конкуренцията е отменено решението на кмета на община Видин за класиране и избор на изпълнител. Забавя се и инвестицията от 1 млн. лв. за рехабилитацията на 4 км път до с. Гюргич в община Ружинци, поради обжалване на процедурата за избор на изпълнител  на обекта.   
   На 19 юли ще бъде направена първа копка на новия път от с. Салаш до границата с Република Сърбия, съобщи областният управител. Той изрази задоволството си от стартирането и на този обект, подкрепен от правителствената инвестиционна програма с 2,9 млн. лв. Очаква се целият 5-километров участък да бъде завършен през ноември 2014 г. С изграждането му ще се осигури транспортната връзка с бъдещия ГКПП в района. Новият път и откриването на пропускателен пункт на българо-сръбската граница при Салаш - Ново корито, са проектни инициативи, които председателят на Народното събрание Михаил Миков и областният управител на Видин подкрепят от периода на управление 2005-2009 г.
   "Бих искал само да напомня, че за тези проекти много е говорено и много е обещавано от много години насам. Днес в малките населени места се инвестират над 13 млн. лв. за рехабилитация на пътища, водни съоръжения, училищни сгради, културни и социални центрове и др. Това стана възможно с държавното финансиране на проекти с местно значение, осигурено от правителството на Пламен Орешарски и с личното съдействие на  председателя на Народното събрание Михаил Миков.  И то само за 1 година управление!", подчертава в отчета си областният управител.

   Допълнително над 7 млн. лв. ще бъдат инвестирани в три нови обекта на територията на област Видин.
   Областният управител съобщи, че на 30.06.2014 г. са обявени обществени поръчки за три нови проекта на обща стойност над 7 млн. лв. През тази есен се очаква да стартира рехабилитацията и реконструкцията на 8.59 км от второкласния път Видин - Брегово. Обявената стойност на обекта е за над 4,5 млн. лв., а срокът за изпълнението му - 60 дни. Над 800 хил. лв. е размерът на обществената поръчка за изработване на инвестиционни проекти и осъществяване на авторски надзор по време на строителството на участъци от двата основни пътя през Кула и Брегово до сръбската граница. Участъците, които ще се проектират, са с дължина 59 км. Възложител и на двата проекта е Агенция "Пътна инфраструктура".
   Третият обект е на стойност близо 2 млн. лв., предназначени за основен ремонт на съществуваща сграда за нуждите на Административен съд - Видин. Обществената поръчка  е обявена от Министерството на правосъдието.
 
Извършените дейности и постигнатите резултати могат да се проследят в 14-те основни раздела на отчета: инфраструктура; земеделие и гори; заетост и социално подпомагане; държавна подкрепа; териториални звена на централната изпълнителна власт в област Видин; превантивни дейности с цел предотвратяване или намаляване на риска от бедствия; проекти на Областна администрация - Видин; комисии и съвети;  разпореждане с държавна собственост; контрол по законосъобразност; регулаторни режими - подкрепа на гражданите и бизнеса; прозрачност и публичност; култура; предстоящи задачи и дейности.  
  "Хора ще има там, където има инвестиции, стабилна местна и регионална власт и ефективно функциониращи институции", подчертава инж. Кръстьо Спасов в обръщението си към гражданите на област Видин, публикувано в неговия отчет.   


Пълният текст на отчетния доклад е публикуван в раздел "Отчети" на официалната електронна страница на Областна администрация Видин.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00