Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според британския министър на отбраната Путин спонсорира тероризма

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви по повод на сваления над Източна Украйна малайзийски пътнически самолет, че руският президент Владимир Путин спонсорира тероризма.

Фалън призова Путин да напусне Източна Украйна.

В статия в „Мейл он сънди” Фалън пише, че Путин може да е сигурен, че Западът този път ще реагира по подобаващ начин. Фалън, който стана министър на отбраната само преди няколко дни, след размествания в кабинета и е известен с прямотата си, изтъква, че на Русия не трябва да се позволява да си връща страни като Украйна, загубени след падането на „Желязната завеса”. 

В по-умерен тон премиерът Дейвид Камерън пише в „Сънди таймс”, че ще са необходими по-твърди санкции на ЕС, ако Москва не промени поведението си по отношение на сваления малайзийски самолет. Премиерът изтъква, че ЕС трябва да застане зад принципите си на фона на твърденията, че в инцидента са замесени подкрепяните от Русия сепаратисти.

Междувременно руският посланик в Лондон Александър Яковенко предупреди, че санкциите срещу Русия ще имат само отрицателен ефект. Той допълни, че съжалява за последното решение на Съединените щати и Европейския съюз за налагане на санкции на Русия, тъй като това ще насърчи украинските власти да продължат с насилието. Десет британци са сред 298-те жертви на сваления в четвъртък над Източна Украйна Боинг 777. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!