Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Тошев: "Частната болница във Видин няма да конкурира държавната"

МБАЛ "Света Петка"
Снимка: Радио ВИДИН

Ако изборите бяха днес, ГЕРБ щеше да получи 23%, а БСП- 15,2%. На трето място е Движението за права и свободи, за което ще гласуват 8%. То е следвано от коалицията ББЦ-ВМРО-Гергьовден с 5,9% и Реформаторският блок с 4%. АБВ се ползва с подкрепата на 2,7%. В отговорите на открит въпрос кои са петимата водещи политици в България, лидерите на най-утвърдените формации заемат предните места. В първата петица попадат: 1. Бойко Борисов с 48,1%; 2. Сергей Станишев с 27,2%; 3. Лютви Местан с 21,7%; 4. Георги Първанов със 17,1%; 5. Росен Плевнелиев с 14,2%. Министър-председателят Пламен Орешарски се нарежда на 8 място с 8%. Той е изпреварен от лидера на ББЦ Николай Бареков, който е 6 с 12,9%, и от Ахмед Доган- седми с 9,7%. От "Сова Харис" подчертават, че политическата обстановка в България е нестабилна, а структурата на политическите нагласи- неустойчива.

"Динамиката на политическите събития в страната през последните дни е такава, че не за три дни, а за три минути се появява следваща нова"
- заяви Владимир Тошев. Депутатът от ГЕРБ от видинския регион даде пресконференция, на която разясни някои моменти от наболелите за видинчани проблеми.

Отворен остава въпросът с първата частна болница по инвазивна кардиология, която трябваше да бъде открита още в началото на април, но това не се случи. Владимир Тошев нападна остро министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.

"Още по-тревожно е положението с упоритото отказване да се даде лиценз на частната болница за инвазивна кардиология, която на практика е готова и се очакваше да заработи на 1 април... На този въпрос най-после миналата седмица министърката ми отговори с крайно неубедителния и неверен аргумент, че имало някакъв член в някакъв закон, който пречил да стартира дейността на тази частна болница. Този член гласи, че не могат в държавни болници да отстъпват конкурентни дейности на частни болници, т.е. болницата във Видин дава сградата си и другата болница ще я конкурира." Три са точките, по които може да има конкуренция и те са изпълнени от частното лечебно заведение, допълни депутатът- то няма да има аптека, патоанатомия и образна диагностика. 

Потърсихме позиция от директора на МБАЛ "Св. Петка" във Видин д-р Виолета Дочкова за това, какво се случва с отделението по инвазивна кардиология и ще има ли в крайна сметка такова в лечебното заведение в крайдунавския град.

"Обществената поръчка за ремонт е приключила, избрана е фирма, която започва дейност и се надяваме до края на октомври да започне да работи и новото отделение по инвазивна кардиология към нашата болница. Абсолютно съм на мнение, че трябва да си изградим наше отделение за да задържим нашите специалисти- кардиолози и по този начин лечебното заведение ще има повече приходи и ще се открият и останалите липсващи отделения"
- каза директорът на видинската болница.

"Доверието в институциите е на критично ниско ниво. Парите от Европа са спрени и поради тази причина много от започнатите проекти са на този етап."  Това каза още депутатът Владимир Тошев. Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59