Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Черните кутии на малайзийския самолет пристигнаха в британската лаборатория

| обновено на 23.07.14 в 14:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Черните кутии от сваления над Украйна малайзийски самолет пристигнаха във Великобритания за анализ от специалисти, потвърдиха от лабораторията в град Фарнбъро.

Експерти от специалния отдел за разследване на авиопроизшествия във Фарнбъро ще се опитат да свалят данните от записващите устройства на черните кутии след искането на холандските власти, които водят разследването. Едната от черните кутии разполага с оперативна техническа информация от системите на самолета, като надморска височина, скорост, работа на двигателите и използването на контролното табло от пилота. Другата черна кутия, която е от пилотската кабина, разполага със звукови записи и може да хвърли светлина какво точно се е случило при инцидента.

Черните кутии бяха транспортирани до Великобритания, след като проруските бунтовници в Украйна се съгласиха да ги предадат на предствители на малайзийските власти. Говорител на британското министерство на транспорта заяви, че свалените данни от двете устройства ще бъдат предадени обратно на холандските следователи. Процесът с разтоварването на информацията може да отнеме до два дни в зависимост от това, доколко са повредени черните кутии, допълни говорителят.

В телефонен разговор с холандския премиер Марк Рюте снощи президентът на САЩ Барак Обама приветства решението на европейските външни министри да подготвят икономически санкции срещу Русия заради украинската криза.

Представители на американското разузнаване признаха, че не знаят точно кой е свалил самолета с близо 300 души на борда, но предположиха, че самолетът е бил свален "погрешка" от проруските бунтовници с руска ракета.

Постоянният представител на Русия в Евросъюза Владимир Чижов коментира, че Съединените щати не разполагат с "фактически доказателства". Чижов призова европейските политици да не прибързват с изводите, преди да приключи разследването на катастрофата.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!