Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски депутати: Великобритания продължава износа на оръжие и военно оборудване за Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Великобритания изнася оръжия на стойност милиони паунди за Русия, въпреки опасенията, че въоръжава сепаратистките бунтовници в Украйна, за които се предполага, че са свалили малайзийския самолет. Това твърдят британски депутати.

В доклад на парламентарна комисия се казва, че продължават да са в сила 251 лиценза за продажбата на контролирани стоки на стойност 132 милиона паунда. Данните идват в момент, когато самият британски премиер Дейвид Камерън  критикува други страни от ЕС, че въртят оръжейни сделки с Москва и по този начин подкрепят бунтовниците. Правителството обеща да спре продажбите на оръжия, които могат да задълбочат конфликта, но някои министри заявиха, че политиката на властите не се е променила.

А в доклада на Комисията за контрол на оръжейния експорт, в която има представители на всички партии, се изтъква, че само 31 лиценза са били спрени временно или анулирани. Правителството твърди, че следи внимателно всички лицензи и че тези, които са в сила, са за стоки с търговско предназначение. Разследването на комисията обаче показва, че продължава износът на стоки като снайпери, амуниции, бронирани жилетки, установки за оръдия, бинокли за нощно виждане и оборудване за военна комуникация.

Председателят на комисията сър Джон Стенли заяви, че в британския мораториум върху доставките за Русия има пропуски, тъй като не покрива по-широките нужди за отбраната на Москва. Той призовава в писмо министъра на отбраната Филип Хамънд да анулира останалите лицензи, защото въпреки че Великобритания е лидер сред европейските страни, вземащи мерки за ограничаване на оръжейните продажби за Русия, Лондон все още не е направил достатъчно в тази посока.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!