Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК: Хронично болните пациенти могат да сменят кодовете в рецептурните си книжки и след 31-ви август

Снимка: dnevnik.bg

И след крайния срок за смяна на кодовете на лекарствата в рецептурните книжки, който е 31-ви август тази година, хронично болните пациенти ще могат да сменят кодовете, обясниха от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за " Хоризонт". Промяната е в Международния класификатор на болестите и налага пререгистрация в рецептурните книжки от трицифрени на четирицифрени кодове. 

Багряна Маркова, директор на дирекция "Връзки с обществеността" в Касата, поясни:

В момента, в който дойде такъв пациент с незаверена книжка, след 1-ви септември тази година на пациента ще бъде обърнато внимание. За съжаление той ще трябва да се върне без лекарства. Тепърва да си завери книжката и след това да се върне в аптеката, тъй като, знаете, отчитането на продадените лекарства по Каса става със съответния софтуер и софтуерът няма да приема вече трицифрени кодове. Така че дори магистър-фармацевтът да въведе този трицифрен стар код, информационната система няма да го приеме.

От Касата апелират към личните лекари да информират хората за промяната. Само 14 болести остават със стария трицифрен код: 

Трябва да има заверка в Районната здравноосигурителна каса по местоживеене. Пациентите, които взимат своите лекарства с протоколи, да важат с тези стари трицифрени кодове до края на септември. Бих искала да помоля за съдействие общопрактикуващите лекари. Нека да напомнят на своите пациенти, че трябва да презаверят рецептурните си книжки до края на месец август тази година.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!