Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи гръцки медии информират за оставката на българското правителство

Водещи гръцки медии информират за оставката на българското правителство, с акцент върху причините за оттеглянето на Пламен Орешарски от премиерския пост.

Българският премиер подаде оставка след една година на власт, коментира вестник Имересия. Гръцката медия определя този политически ход като очакван след слабия резултат на социалистическата партия на евроизборите.

Изданието Нафтемборики обръща внимание на трудната политическа и обществена обстановка по времето на кабинета "Орешарски", когато в страната са проведени най-дългите протести срещу едно правителство. Те бяха реакция срещу спорни назначения на лица без доверие сред обществото, се съобщава в коментарите.

Повечето гръцки медии допълват новината от София и с предположения за съдбата на руския газов проект "Южен поток". Икономическите издания съобщават и за заплахата да се спрат финансовите потоци от Европейската комисия.

Това е второто правителство в България , което подава оставка в рамките на 18 месеца. Гръцките телевизионни медии също включиха в емисиите си информацията за оставката на правителството в София с кадри от продължителните протести в столицата.

Отново извънредни парламентарни избори в България на 5-и октомври, а дотогава властта в София ще е в ръцете на служебно правителство. Тази информация е изведена още в заглавие на коментарите.

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!