Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър спешно приема ново законодателство за необслужваните кредити и продажбата на ипотекирани имоти

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Влизането в сила на ново законодателство за продажбата на имоти, дадени като обезпечение по кредити, както и създаването на обща рамка за несъстоятелност на физически и юридически лица бяха двете задължителни условия, които тройката постави на Кипър, за да отпусне следващия транш от 436 млн. евро от спасителната помощ за страната. Това бе най-спорният и конфликтен момент в завършилата двуседмична оценъчна мисия на представителите на Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд в Никозия.

За първи път след подписването на споразумението между тройката и правителството на Кипър през март 2013-а г. двете страни бяха на много противоположни позиции и до сближаване се стигна изключително трудно, след маратон от консултации и извънредна среща с президента Никос Анастасиадис. Разногласията бяха по процедурите за преструктуриране на отпуснатия и необслужван заем и за самия търг.

Постигнатото споразумение по законопроекта балансира по най-добрия и разумен начин интересите на кредиторите и длъжниците и гарантира удовлетворяването на правата както на вложителите в банките, така и на кредитополучателите, коментира след края на мисията финансовият министър Харис Георгиадис. Той посочи, че се дават ясни гаранции за достъп на длъжника до правосъдие и правото му да обжалва пред съда, достъп до посредничество, надеждна процедура за определяне на стойността на ипотекирания имот и времето за неговата продажба.

Законопроектът ще бъде приет от правителството на извънредно заседание в сряда, а парламентът трябва да го одобри не по-късно от 1-ви септември. Политическото решение за отпускането на Кипър на следващите 436 млн. евро трябва да вземе Еврогрупата на 12-и септември.

Държавният бюджет на Кипър за следващата 2015-а г. трябва да се основава на консервативни сценарии, изисква още тройката. В изявление, публикувано в Брюксел след завършването на петата мисия в Кипър, международните кредитори подчертаха, че кипърските власти трябва да продължат със структурните реформи, като специално посочиха реформата на данъчната администрация, за да се повиши събираемостта на приходите и изпълнението на програмата за приватизация.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!