Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мистериозна е съдбата на оръжието от покушението срещу Франц Фердинанд

Бранко Богданович

Изчезнал или откраднат е пистолетът "Браунинг 1910", с който на 28 юни 1914 година босненският сърбин Гаврило Принцип убива австроунгарския престолонаследник Франц Фердинанд в Сараево. Въпросът вълнува историци и изследователи. Белградският военен експерт и историк Бранко Богданович разкрива пред "Хоризонт" сложния път на оръжието от атентата, което от Сараево е било пренесено във Виена, Залцбург, а накрая вероятно е стигнало и до Съединените щати.

Четирите пистолета, използвани от заговорниците, включително и този на Гаврило Принцип, са били иззети още на 28 юни 1914 година и след края на процеса в Сараево е била направена изложба с тях, където са били и фотографирани. Смята се, че след това те са били подарени на католически свещеник от йезуйтския орден, които извършва последното миропомазване на убитият австроунгарски престолонаследник и съпругата му. 

Пистолетите остават в храма на йезуитите във Виена до 2004 година, когато три от тях са дарени на Военния музея в австрийската столица. Точно пистолетът, с който е стреляно срещу престолонаследника, обаче, не е между тях...                                                                                                         

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!