Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 15 хиляди руски туристи са блокирани в Гърция заради фалирал туроператор

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 15 хиляди руски туристи са блокирани в Гърция. Те са клиенти на фалиралата руска туроператорска компания "Лабиринт".

Правителството в Атина е в преговори с руските власти за намиране на изход от създалата се ситуация. Министерството по туризма гарантира на хотелиерите в Гърция, че разходите за руските туристи ще бъдат покрити, вероятно с няколко месеца закъснение.

Най-много клиенти на фалиралата фирма има на островите Родос, Корфу и Крит. Тази нощ стотици руски туристи на остров Родос, които не знаеха до последния момент дали ще излетят за родината си, бяха превозени с друга авиокомпания. Не е ясно какво ще се случи днес, коментират през гръцките медии руснаците, които останаха "заложници" на фалиралата руска кампания. Хотелиерите, които имат резервации за август и септември от същата туристическа агенция, не знаят как ще приключи сезонът за тях. Вероятно ще са принудени да пуснат на занижени цени оферти в последния момент.

От Министерството по туризма в Атина изразиха загриженост, че финансовите проблеми на руските туроператори ще се отразят негативно върху туристопотока от Русия. Тази година руснаците, които са резервирали почивка в Гърция, са двойно повече от миналата година. До този момент над 2 милиона руснаци са почивали в Гърция, още толкова се очакват през следващите два месеца. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!