Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 4 август 2014 година

Снимка: Светослав Цветанов

Нивото на река Скът, която наводни град Мизия, спада. Засегнатите квартали все още са под вода. Властите правят първоначални огледи за размера на пораженията. Евакуираните хора са настанени в два лагера- на левия бряг на реката, в ж.к. "Лазар Драганов", и в детската градина в центъра на града. От БЧК са осигурили материали от първа необходимост, както и храна и вода за бедстващите. Спасителните екипи от военнослужещи, полиция, "Гражданска защита" и служители на общината продължават да обикалят с лодки наводнената част на града. Започнало е описване на срутените постройки, посочи кметът на Мизия. От общината казаха, че имат нужда от химически тоалетни, пакетирана храна и питейна вода. Кметът на Мизия изрази благодарност за предоставената помощ от АЕЦ "Козлодуй" и от Столичната община. В съседната община Бяла Слатина, която също е в бедствено положение, започна отводняването на наводнените къщи.

Десетки хора са настанени в детската градина в Мизия и са получили продукти от първа необходимост. Първолета Глухарска, която ръководи щаба в детската градина каза за Радио ВИДИН, че храната, която е раздадена на нуждаещите на обяд е дарена от състрадатални хора. По думите й в момента разполагат с достатъчно одеала и храна, очаква се съвсем скоро да бъдат доставени и химически тоалетни. В детската градина има ток. Скоро ще има и лекарства. На входа на Мизия стои полицейски патрул, който не позволява да се влиза в града. Хора разказват за мародери, които с плуване се опитват да достигнат необитаемите къщи. В населеното място все повече се говори, че високата приливна вълна от река Скът е причинена от намиращите се в близост язовири. Забелязана е и риба. От "Напоителни системи" категорично отричат да е имало безконтролно изпускане на язовири.  До момента около 600 души са евакуирани, но все още има хора, които са по домовете си и не желаят да ги напуснат. Има данни за напълно разрушени 26 къщи, 33 стопански постройки, 15 гаража, 12 летни кухни. В кметството на Мизия е разкрит телефон, на който хората могат да търсят информация за свои близки, ако не могат да ги открият. Номерът е 091 61 23 15. На телефон 112 също може да се получи информация за телефона. В Бяла Слатина работят 15 екипа по отводняване, а в село Нивянин - 2 екипа.

Във връзка с необходимостта от  незабавно подпомагане на стотици пострадали хора след бедствието в област Враца, БЧК призовава бизнеса и големите търговски вериги да дарят вода и трайни пакетирани хранителни продукти, съобщават от пресцентъра на организацията. Екипите на БЧК за реакция при бедствия са на място и продължават раздаването на вода и подкрепителни закуски на евакуираните. Организацията разблокира бедствения си резерв и достави 600 спални комплекта и одеяла на пострадалите от наводнението. БЧК активира своята кампания за набиране на средства за бедстващите в страната. Дарение от 1 лев може да се направи на кратък номер 1466 за всички мобилни оператори. БЧК Видин отвори пункт за доброволни дарения. "Можем да помогнем сега с пратки с пакетирани и консервирани храни, а на по-късен етап и с перилни препарати, с инструменти за почистване, защото след оттичането на водата няма веднага всичко да се оправи- напротив, ще има още много работа", обясни Цветелина Петрова- директор на Областния секретариат на хуманитарната организация във Видин, и предостави чрез Радио ВИДИН  за контакт с дарители и доброволци два телефонни номера: 094 60 60 95 и 0885 633305.

На последното си заседание днес 42-рото Народно събрание отпусна 50 милиона лева за бедствия и аварии заради наводненията от последните дни. Парите се пренасочват от бюджета на "Програми и проекти в енергетиката", съобщи министърът на финансите в оставка Петър Чобанов.

Общо 843 семейства от наводнените селища ще получат еднократна помощ в размер до 325 лева от Агенцията за социално подпомагане, съобщи министърът на труда и социалната политика в оставка Хасан Адемов. По думите му нуждаещите се от помощ семейства в Мизия са 493, в Крушовица са 150, а в Бяла Слатина са 200. Трима човека от дирекцията "Социално подпомагане" в Мизия са във временния кризисен щаб в детската градина, като там се попълват заявленията за социалната помощ, уточни Адемов. От дирекциите "Социално подпомагане" във Враца за Бяла Слатина ще бъдат осигурени допълнителни хора за екипите, а тези в Мизия ще бъдат попълнени със служители от Оряхово и Козлодуй. В Мизия, по информация на Агенцията по заетостта, са назначени 75 души, които ще бъдат на разположение на кризисния щаб. Ако има потребност от допълнителни бройки, ще бъдат предоставени от Агенцията. В Оряхово до момента са назначени 120 човека, които да подпомогнат местните власти в борбата с бедствията, допълни Адемов.

АЕЦ "Козлодуй" има готовност да приеме при нужда евакуирани заради наводненията хора в своите общежития в град Козлодуй, както и в хотел "Истър", съобщиха от централата. Дружеството изпрати днес вода и храна и в Бяла Слатина, и в бедстващото село Крушовица, които също пострадаха от водите на река Скът. Ръководството на АЕЦ-а е в постоянна връзка с Община Мизия и кризисния щаб там за конкретните нужди от техника и продукти.

Кметът на Враца Николай Иванов изпрати благодарствени писма до всички институции и фирми, които са помогнали и помагат в кризисната ситуация, предизвикана от поройните дъждове в края на миналата седмица. В тях той благодари за оказаната помощ, за бързата реакция и навременното съдействие, което помогна да няма жертви и пострадали хора, и животът в региона да започне да се връща към нормалния си ритъм. Писмата са адресирани до кметовете от общината, кметските наместници и кметските пълномощници, до Областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" и до Районно управление "Полиция", до строителните фирми- "Пътинженеринг М" АД, "Водстрой 98" АД, "Понсстройинженеринг" ЕАД, "Ситистрой 2000" ООД, "Строителна компания" ООД, "СП-90" ООД- предоставили техника и строителни материали. Благодарности са отправени и към ВиК за предоставените помпи за изтегляне на водата и за непрекъсната работа по възстановяване на водоподаването в населените места. Помощи от питейна вода предоставиха "Банка ДСК" и "Виваком". От БЧК бедстващите жители на общината получиха вода, пакети с храна и одеала. Експерти от Камарата на строителите в България, клон Враца, и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране във Враца се включиха в екипите на общинската комисия, която продължава описването на нанесените щети от бедствието върху общинското имущество. "На всички благодаря за помощта по време на наводненията и сега, когато започва възстановяването. Вашето съдействие е наистина безценно за нас"- каза Николай Иванов.

168 пожарникари, спасители, полицаи и доброволци ще бъдат наградени от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев. Те ще получат отличията за активното им участие в спасителните дейности на територията на област Враца, съобщиха от пресцентъра на МВР. Обявяване на благодарност и индивидуална парична награда ще получат 141 служители на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", осъществили преките аварийни, възстановителни и неотложни дейности в 19 населени места на територията на областта. Началникът на Областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението"- Враца Николай Димитров ще бъде награден с Почетния знак на МВР- I-ва степен, а петима негови колеги от областната дирекция на вътрешното министерство ще получат третата степен на същото отличие. С медала "За доблест и заслуги" ще бъдат отличени шестима полицейски служители от Областната дирекция на МВР- Враца, работили активно при извършване на евакуацията и последвалата спасителна операция. Сред наградените са и 15 доброволци, на които ще бъде връчен почетният медал на вътрешното министерство.  

Пострадалите от наводнените райони ще получат пълно съдействие от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за да им бъдат осигурени необходимите медикаменти и лечение, съобщават от институцията във Враца. Пациенти, загубили рецептурните си книжки или друга медицинска документация във водната стихия, могат да се обръщат към Районната здравноосигурителна каса (РЗОК), където ще получат необходимата им помощ и съдействие. При невъзможност договорните партньори да подават ежедневно отчетите си към НЗОК поради липса на електрозахранване или други проблеми, породени от стихията, няма да има последствия за лечебното заведение от страна на институцията, допълват от РЗОК. Всички въпроси, свързани с проблеми с лечението на пациентите могат да се отправят към здравната институция на телефони 092 686 110, 092 686 124, на горещия телефон на НЗОК 0800 14 800, както и на стационарните телефони в НЗОК 02 9659 387 и 02 9659 121. Районната здравноосигурителна каса във Враца и работещите в системата на НЗОК изказват своята съпричастност към трагедията, сполетяла хората от Мизия и региона.

Временно е ограничено движението по път ІІ-15 Мизия-Оряхово, път ІІ-11 Мизия-Оряхово, път ІІ-13 Криводол-Монтана и път ІІІ-101 Криводол-Бойчиновци, поради наводнени участъци след обилните валежи, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура". Препоръчва се шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходните маршрути. От сутринта е възстановено движението по път ІІ-13 от Бяла Слатина към Кнежа.  

Отменено е бедственото положение в Мездра, което бе обявено със заповед на кмета на общината Иван Аспарухов в 12.00 часа на 1 август 2014 година. Предприети са спешни мерки за преодоляване на последствията от наводненията, съобщи Мирослав Гетов от Общината в железничарския град. Обстановката постепенно се нормализира, увери секретарят на Общинския щаб при бедствия, аварии и катастрофи Тодор Христов. Сформирана е Комисия за оценка на материалните щети. Ще бъдат извършени следните превантивни и възстановителни дейности: изграждане на предпазна дига между бившото каменоделско ателие към Комбината за монументална пластика на СБХ и бетоновия цех на фирма "Ритлите`97"; възстановяване на разрушената панелна ограда на текстилното предприятие "Ню текс"; почистване коритото на река Моравешка до шосейния мост при ДАП-а и от ж.п. моста на БДЖ до края на градската регулация; възстановяване на разрушения участък от корекцията на река Моравешка, северно от пивоварна "Леденика"; продълбочаване и почистване коритото на река Боденска от корекцията на реката до ж.п. моста на БДЖ; възстановяване настилката на ул. "Яворов"; изграждане на подпорна стена на ул. "Георги Кирков"; отводняване на къщи, жилищни блокове и работнически общежития; възстановяване разрушената ограда на югоизточната трибуна на градския стадион "Локомотив". В съставните села от община Мездра ще се извърши: в с. Оселна- възстановяване на разрушената подпорна стена срещу местното кметство; в с. Зверино- почистване на два отводнителни канала; в с. Игнатица- възстановяване настилката на ул. "Рила" и "Витоша" и на отводнителен канал; в с. Ребърково- възстановяване настилката на ул. "Алек мак" и "Кокиче"; в с. Долна Кремена- възстановяване моста на ул. "Яворов" и настилката на ул. "Първи май", "Мато Нинов" и "Никола Цветков"; в с. Боденец- доставка на строителни материали за възстановяване на разрушени огради; в с. Върбешница- възстановяване на разрушената подпорна стена на училищната сграда; в с. Ослен Криводол- възстановяване настилката на ул. "Бяло море" и "Раковски". Продължава да се наблюдава нивото на язовир Върбешница и Крапец, както и това на река Искър, на територията на община Мездра. Телефони за сигнали от граждани: 0910 921 02 и 0885 695504- дежурен по Съвет.

Вода и храна до с. Шипот, община Димово, се доставят по обходен път, след като участък от пътя към селото пропадна след поройните дъждове преди три дни. Областният управител на Видин Кръстьо Спасов провери днес състоянието на пътя. Критичният участък е извън населеното място и не представлява пряка опасност за живота на хората и собствеността им. Не са засегнати и намиращите се край пътя земеделски площи. В разговор по телефона с кмета на община Димово Лозан Лозанов, областният управител е настоял за спешни мерки за възстановяването на съоръжението и пътната връзка със с. Шипот. Кметът е уверил Кръстьо Спасов, че в момента се изчислява размерът на щетите и се подготвя необходимата документация за кандидатстване пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. За по-бързото решаване на проблема областният управител е препоръчал на общината да потърси възможности за финансиране и от собствения си резерв.

Проблемите, настъпили след проливния дъжд в община Димово, вече са решени. Това обясни за Радио ВИДИН кметът на община Димово Лозан Лозанов. "Улиците и пътят за Орешец са почистени. Изчакваме да спадне нивото на язовир край пътя за Шипот, за да го ремонтираме."

Овладяна е ситуацията и с наводнените домове след поройните дъждове в село Долни Лом, община Чупрене, каза сектретарят на общината Асен Джунински. Пътят до Долни Лом бе наводнен от местната река Еличка и от скатни води, но вече е проходим.

В резултат на валежите от последните дни, се очаква известно повишение на водните нива в басейните на реките Войнишка, Видбол, Арчар, горното течение на Лом (и притоците Стакевска, Чупренска), Огоста, в горните течения на Вит и Осъм, Нишава, в средното и долното течение на Искър, съобщиха от Министерството на околната среда и водите, позовавайки се на информация от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Напредва строителството на новия път от с. Салаш, община Белоградчик до сръбската граница. В това се увери областният управител на Видин Кръстьо Спасов, който инспектира обекта две седмици след официалното откриване на строежа. На 19 юли на прохода "Кадъ боаз" председателят на Народното събрание Михаил Миков и министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева дадоха символичен старт на рехабилитацията и изграждането на над пет километра от пътя от Салаш до новия Гранично-контролно пропускателен пункт със Сърбия. В момента на пътя работят багери и камиони, с помощта на които се разчиства храстовидната и дървесната растителност, разширява се пътното платно в с. Салаш и извън населеното място, като се подготвя трасето за следващия етап от строителството. Извършва се и подготовка за разширяването и укрепването на двете мостови съоръжения в селото. Проектът се финансира изцяло със средства от републиканския бюджет по публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

3500 данъкоплатци и осигурители са обслужени в офиса на Националната агенция за приходите в Монтана  през юли. Над 1000 са посетили приходната администрация в областния град по повод подаване на данъчни и осигурителни декларации и уведомления за трудови договори. 850 клиенти са посетили териториалната агенция заради въпроси, свързани със здравно-осигурителния статус. 8 мининути е било средното време за изчакване на клиент през юли, а около 5 минути- за неговото обслужване.  

Изложба от пленер по живопис "50 години град Вършец" бе открита в художествената галерия във Вършец. Показани са 20 творби на 10 художници, рисувани през последната седмица там. На тях може да се видят забележителностите на Вършец, а също моменти от историята на града през последния половин век. Пленерът е посветен на празника на минералната вода, курорта и Балкана, който се отбелязва през тази седмица в града. В него са участвали художници от София, Монтана и Вършец. По традиция те ще подарят част от своите картини на общината във Вършец, която организира и финансира проявата.

Изложба с рисунки е подредена във фоайето на Регионална библиотека "Гео Милев" в Монтана. Те са дело на децата, участвали през месец юли в лятното училище. Два пъти в седмицата под ръководството на артпедагога Таня Василева децата се обучаваха в първи стъпки в рисуването. За шеста поредна година отдел "Изкуство" на библиотеката в Монтана провежда лятното училище по рисуване. "Първият път започнахме нещо много ново и интересно, което всъщност беше задача за това те да разчупят собствения си стереотип, като гледна точка. Рисувахме на черен картон с бял коректор или бяла темперна боя", разказа Таня Василева. Всеки път между 10 и 15 деца е имало в курсовете по рисуване. Монтана има талантливи деца, убедена е Василева. "Има 2-3 деца, чиито родители се изненадаха, че могат да работят по такъв начин."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Куче от Монтана с първа награда на киноложка изложба

Куче от Монтана спечели първа награда на провелата се днес в град Вършец киноложка изложба за Българско овчарско куче. Изложбата беше по инициатива на Община Вършец и Българския републикански съюз, информира Аврам Петков , председател на съюза: "Участваха седем клуба с между 70-80 кучета в 3 класа: бебе / 1- 6 месеца/, подрастващи / 7-10 месеца/..

публикувано на 11.08.24 в 17:09

Симулация на шофиране след употреба на алкохол организират в Монтана

Лекция и симулация за безопасно шофиране и отговорно поведение на пътя ще се проведе утре,12-ти август в Монтана. Инициативата е по повод Международния ден на младежта и е организирана от местния Младежки център, информира Мирослава Заркова , младежки работник: "Това е полезно за младежи. От 9 до 10 часа ще има лекция. Обучителите са от..

публикувано на 11.08.24 в 15:30

С настолни игри за деца приключва "Книжно лято" във Враца

Приключва инициативата "Книжно лято" в библиотеката при Народно читалище "Развитие 1869" във Враца. Над 30 деца от 6 до 12-годишна възраст се включиха тази година в инициативата, информира Борислава Иванчева , завеждащ библиотеката към читалището: " Ще закрием програмата книжно лято с любимите креативни и забавни настолни игри на децата...

публикувано на 11.08.24 в 15:21

Събират дарения за храма в Белоградчик

Тече кампания по набиране на средства за "Свети великомъченик Георги Победоносец” в град Белоградчик, информира отец Рафаил, Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия: "В момента сме подели инициатива за зографисването на храма, като всъщност инициативата започна още преди 2-3 години, защото трудно се намират хора, които да..

публикувано на 11.08.24 в 14:31

Безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата правят в Монтана.

От 13 до 15 август в сградата на Младежкия дом в град Монтана ще се проведат безплатни ехографски прегледи за рак на гърдата. Изследванията  за рак на гърдата могат да си направят жени на възраст от 20 до 70 години, които нямат диагноза рак на гърдата и да не са бременна. Прегледите са за жени от Монтана и областта и се правят със съдействието на..

публикувано на 11.08.24 в 13:35

Пияна шофьорка самокатастрофира край Бяла Слатина

Две жени пострадаха при катастрофа край Бяла Слатина, съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. Инцидентът е станал на пътя между Бяла Слатина и Търнак. Заради движение с несъобразена скорост е самокатастрофирал мощен лек автомобил.  При катастрофата са пострадали водачката на колата и спътничката й, които са..

публикувано на 11.08.24 в 12:40

Семеен скандал във врачанското село Тишевица завърши в болница

Мъж бе приет във врачанската болница с опасност за живота след семеен скандал , съобщиха от Областна дирекция на Министерството на вътрешните работи във Враца. В съботния ден е постъпило съобщение от жителка на Тишевица , според която възникнал спор между баща и син. При разправията младият мъж бутнал родителя си на земята, който при падането е..

публикувано на 11.08.24 в 11:30