Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петрич с призив за отбелязване на хилядолетието от смъртта на цар Самуил

Снимка: wikipedia.org

Петричани поставиха началото на поклонически пътувания до гроба на цар Самуил в едноименната базилика на малкия гръцки остров Св. Ахил. Те се надяват по този начин повече българи  да се включат в честванията за  1000-годишнината от смъртта на последния монарх на Първото българско царство.

Първите поклонници се оказали възрастни хора, но със своите внуци. Това особено впечатлило ръководителя на групата Маргарита Шопова, преподавател по история в Петрич:

Видях как поколенията предават на идните поколения историята късче по късче и запалиха своите внучета по тези свети места.
   Има опасност от заличаване на българските символи и знаци в базиликата "Свети Ахилеос" на едноименния остров, където е погребан цар Самуил: Аз съм идвала преди години. Имаше табела, на която пишеше, че това е гробът на цар Самуил. Думата "български" беше изчегъртана. Нямаше я. Липсваше.
   Сега е времето българската държава да поиска от Гърция останките на своя велик цар, убедени са петричани:
  Нека попитаме някои от управляващите горе. Да ги попитаме знаят ли историята. Кога е починал примерно цар Самуил? Или аз да им издам датата.
   Сега е момента да изискаме костите на българския цар Самуил. Ние нямаме много царе, на които да знаем гробовете, предлагат петричани.
   Другата тревога на петричани е, че почти нищо не се говори за националните чествания на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил, а тяхната кулминация е на 6-ти и 7-ми октомври - дните след парламентарните избори. За това очакват народът да поеме инициативата и да поставим началото на една цяла поредица от посещения на българи на това свещено за нас място.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!